Naše

Zejfa i Ahmed Mališ: Hronologija priče o humanosti Zeničana – Od klupe u parku do toplog stana i kablovske (sedmica prva)

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U subotu uvečer smo od prijatelja, koji su sa nama od početka u priči o zbrinjavanju sugrađanke Zejfe i njenog sina Ahmeda, saznali da je jedan sugrađanin poklonio TV prijemnik porodici koja je uselila u stan u Radakovu. Emina Kablar, koja koordinira značajan dio aktivnosti u pomoći porodici, prokomentirala je da u nastavku treba da osiguramo da oni imaju šta gledati na tom TV-u, kao i da se TV ima gdje postaviti.

Poslali smo email našim poslovnim partnerima u Telemach BH i nakon desetak minuta dobili smo odgovor – pošaljite nam adresu i porodicu Mališ će ujutro posjetiti naši tehničari. Do daljnjeg će imati besplatnu kablovsku i internet, a u narednim danima ćemo vidjeti situaciju sa namještajem i potrepštinama, kako da im dodatno pomognemo, napisao nam je direktor (Zeničanin) Admir Drinić. Još jedna važna karika u cijeloj grupaciji United Grupe (također Zeničanka) Hajdi Mostić nas je kontaktirala bukvalno dvije tri minute nakon direktorovg emaila, da joj prenesemo druge detalje i rekla – čujemo se ujutro. Jutros, već oko 10 sati, porodica Mališ je dobila “zanimaciju” u hladnim zimskim danima. Telemach BH je slične poteze, uglavnom u tišini, činio desetine puta za više socijalnih i ustanova koje brinu o najugroženijim širom BiH i u Zenici u proteklih 12 godina. I ovaj put smo prilično teško izdejstvovali dozvolu da ih javno spomenemo.

Nije nebitno pomenuti da je nakon naše objave na portalu o tome da Zejfa i Ahmed noće na klupi na Kamberovića polju, također nekoliko minuta nakon objave, reagovala novinarka N1 televizije Ajla Šabanović (slučajnost ili ne, opet Zeničanka), koja je za manje od sat bila u Zenici, objavila nekoliko priča i ispratila lično angažman gradske uprave i gradonačelnika da do poslijepodne osiguraju smještaj majci i sinu.

Majka Zejfa i Ahmed od dragog insana dobili su od smještaja u stan u socijalnoj zgradi u ulici Avde Smajlovića bb (7. sprat) u Radakovu, električni šporet, frižider i veš mašinu… Dobili su i dva kauča, posteljinu, tepihe, sve do pelena za bolesnog Ahmeda…

Bitno je pomenuti i Polikliniku “Sunce” i šeficu laboratorije Eminu Redžić, koja je lično došla do Mališevih da im se urade nalazi i provjeri zdravstveno stanje, a onda i pomogne ako i kako bude trebalo.

Dok ovo pišemo, humanisti – aktivisti Emina Kablar i Aldin Kajmaković uz pomoć donatora su osigurali materijal za krečenje i zaštitu od vlage, koja je “okupirala” stan koji nije bio zagrijavan.

Nabavljeno je i posuđe, potrebno je osigurati dio kuhinjskog namještaja. Obzirom da se radi o manjem stanu (30-ak m2) molimo sugrađane da ne osiguravaju namještaj porodici po vlastitom nahođenju, nego direktno kontaktiraju porodicu na adresu ili kontaktiraju humaniste koji su do sada osigurali i koordinirali nabavku većine prehrambenih namirnica i namještaja.

Također, ističu humani ljudi, bilo bi dobro da ih (Mališe) malo i pustimo da se smire i ugriju. Mnogo su i iznenađeni, ali i preplašeni. Imajmo razumijevanja najviše zbog Ahmeda.

Za njihov kompletan smještaj potrebni su “viseća” cca 2 metra, vitrina 2 metra, ormar za odjeću… Početkom sljedeće sedmice će se rješavati i njihov status oko zdravstvenog osiguranja, odnosno brige, obzirom da im je prebivalište godinama bilo na području Sarajeva, gdje su živjeli sa drugim Zejfinim sinom, koji je iznenada preminuo.

JOŠ JEDNOM MOLBA da svi oni koji žele pomoć prije kupovine ili odabira namještaja, radova, hrane, bilo čega, kontaktiraju direktno Zejfu Mališ ili na Facebooku nađu Eminu Kablar ili Aldina Kajmakovića i dogovore slijed da ne bi došlo do nepotrebnog “duplanja” ili kvarenja namirnica…Akcija se nastavlja.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno