Naše

GLAS GRAĐANA: Svake godine sanacija- a stanje sve gore

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Granitne ploče kojima je popločana ulica Maršala Tita od Kamenog mosta do Carine a naročito dionica od Kamenog mosta do robne kuće Zeničanka svake godine- unazad 10 godina se saniraju a stanje na terenu je sve gore i gore. Ne znam šta je u pitanju! Neznanje ili ……!

Ulicom je otežano hodanje pješaka, naročito djece i starijih osoba. Bezbroj ploča je okrnjeno i polomljeno.Ova jedna granitna ploča košta sigurno više od 100 KM.

Šetajući ulicom nekoliko puta sam zaticao radnike koji vrše sanaciju dijela ulice na kojima su ploče deformisane.Sve se radi površno i nestručno. Pitam se! Ko im izdaje Nalog i daje upute da se ovako radi i to sigurno zadnjih 10 godina! I sve isto poslije druge kiše.

Čujem, problem su mala dostavna vozila koja snadbijevaju robom prodajne i uslužne objekte. Nije tačno. Problem je nastao u  pogrešnom odabiru načina na koji su ploče postavljene. Podloga ulice je betonirana i umjesto da se na tvrdoj podlozi ploče polože mokrim postupkom- u estrihu one su postavljene suhim postupkom u rječnom pijesku u sloju debljine i do 8 cm i danas imamo to što imamo. I tada smo sugerisali vođama projekta da se ploče pogrešno postavljaju, međutim nije pilo vode.

Jedini ispravan način da se ploče trajno postave jeste komplet vađenje granitnih ploča i postavljanje istih mokrim postupkom u estrihu koji je spravljen na ispravan način ( kvalitetne frakcije, propisana količina cementa i vode). Nakom postavljanja i ravnjanja estriha isti politi cementnim mlijekom ili još bolje vodootpornim i za vanjsku upotrebu lepilom i onda postvljati granitne ploče. Granitne ploče postavljene na ovaj način vječno će služiti svojoj funkciji.

Predlažemo da se radi dionica po dionica u zavisnosti od raspoloživih sredstava.

Ne postoji drugo kvalitetno rješenje. Kvalitetno urađen posao je najjeftiniji posao.

 E. Zeković, dipl. ing. građ.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno