Naše

Vikend kolaps na Smetovima – na platou je samo 240 parking mjesta – rješenje javni prijevoz ili proširenje parkinga?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Da li je Zenici dovoljno cca 240 parking mjesta na Smetovima, pita se naš sugrađanin Nermin Hakanović, a njegova kratka analiza i “prebrojavanje” bili su povod za ovu mini-analizu.

-Grad od cca130. 000 stanovnika. Bez ljudi iz drugih gradova, gostiju…Gledam fotografije iz 2015. isto gužva i tako svaki vikend… Dakle po ovome nekih 240 vozila treba pustiti na “kapiji”, a ostali (ne)sretnici neka uzivaju u smogu sa ostalim smogovcima…navodi naš sugrađanin i prilaže fotografije koje dokazuju ono o čemu govori. Podsjećamo, i proteklih nekoliko dana u nekoliko navrata zabilježen je saobraćajni kolaps, jer je znatan broj nesavjesnih vozača automobile ostavljao na samom prilaznom putu platoa Smetovi – više NA LINKU.

No, da li je samo do vozača i ko će u neureuđenom sistemu odobriti ili ne odobriti prolazak automobila do parkinga i samo parkiranje, da li je to “rendžerska služba”, Javno preduzeće za održavanje sportskih terena ili “Parkinzi”? Još parking mjesta ili?

Poznato je da Graad Zenica od rata na ovamo, sa kraćim prekidima, finansira odlazak autobusima na smetovima. No, broj autobusa, sama organizacija odlaska i povratka, dani kad oni saobraćaju i sve ostalo ukazuje da se radi o simboličnom, da ne kažemo populističkom činu, u svakom činu nedovoljnom, kad se ima u obzir da većina Zeničana nema ni novaca ni vremena da posjećuje “elitnija” izletišta u okruženju. Smetovi su, ma koliko slabo bili opremljeni infrastrukturom, ipak na “korak od grada”.
Komparirajući samo sa Bjelašnicom i brojem stanovnika Sarajeva, može se približno zaključiti da Smetovima nedostaje cca +30% više parking mjesta (što je na nivou dodatnih 80 parking mjesta). Mislim da bi to dijelom pomoglo naravno uz dodatne druge alternative (bolji javni prevoz i sl), kaže naš sugrađanin…

U komentarima nakon reakcije sugrađanina Hakanovića, najčešće je “provejavala” teza da je adekvatniji, češći, praktičniji i kapacitativniji javni prijevoz ka Smetovima najbolje i najpraktičnije rješenje. No, u situaciji kad je i sam javni prijevoz u samom gradu nije ni izbliza dobro riješen otkako je u privatnim rukama, teško je očekivati bolja rješenja, pogotovo ove zime. A Žićare, da podsjetimo one koji joj se nadaju, neće biti, jer je onaj ko je predlagao i najavljivao, javno saopćio da se od te ideje odustalo.

U svakom slučaju, mišljenje o ovom pitanju možemo imati svi mi, ali odgovor i rješenje trebaju ponuditi stručnjaci i vlast, koja treba što prije riješiti ovaj problem. Zenica se svake zime guši pod maglom, a veći dio godine i u smogu i najlakše, najbrže i najjeftinije rješenje da se barem na par sati pobjegne od udisanja otrova jesu Smetovi.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno