Zenica

VIDEO+FOTO: Naučna diskusija “Bošnjaci Sandžaka- Izazovi i perspektive”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje „Baton“ obilježilo 20. novembar Dan Sandžaka BOŠNJACI SANDŽAKA – IZAZOVI I PERSPEKTIVE

Povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine te povodom 20. novembra Dana Sandžaka, u cilju podizanja svijesti građana o historijskim činjenicama i nepoznanicama Bosne i Hercegovine i Sandžaka, Udruženje „Baton“ Zenica u srijedu 23. novembra 2022. godine, u prostorijama Gradske biblioteke Zenica organizovalo je naučnu diskusiju pod nazivom: BOŠNJACI SANDŽAKA – IZAZOVI I PERSPEKTIVE

Gost izlagač bio je prof. dr. Admir Muratović, profesor historije Sandžaka na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru, a dijalošku interakciju vodio je Amir Ismić, doktor historijskih nauka.

Svake godine prema ustaljenoj praksi udruženje “Baton” organizuje edukativni sadržaj koji tretira ZAVNOBiH i historijsku obnovu bosanske državnosti, a ove godine smo iskoristili priliku da kažemo nekoliko riječi o Zemaljskom antifašističkom vijeću narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) koje je bilo najviše političko tijelo Sandžaka u vrijeme antifašističkog rata, a utemeljeno je u Pljevljima 20. studenoga 1943. godine.

Stoga smo u Zenicu pozvali jednu od najkompetentnijih osoba prof. dr. Admira Muratovića, trenutno profesora historije Sandžaka na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru.

Isto tako, naš gost spada u red jednog od najbližih saradnika rah. akademika Muamera Zukorlića, te je značajan dio tribine bio posvećen društveno političkoj situaciji u Sandžaku nakon izbora.

Ova tribina pobudila je veliko interesovanje, to najbolje pokazuje činjenica da je trajala preko dva sata, a prostorije Gradske biblioteke Zenica, bile su popunjene do posljednjeg mjesta.

Na tribini su uručeni pokloni i zahvalnice professora emeritusa dr. Safeta Brdarevića i Nihade Huseinagić, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca „Zlatni ljiljan“ Zenica.

Tokom boravka našeg gosta u Zenici iskoristili smo priliku upoznavanja i uspostavljanja prijateljskih veza i saradnje na realizaciji projekata Bosne i Sandžaka od obostranog značaja.

Predsjednik Udruženja „Baton“ Zenica Dr.sc. Amir Ismić

Fotografije i video link sa promocije možete pogledati u nastavku:

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno