Zenica

Plaketa za ambasadora, reditelja i violinistu: Proslavljen jubilej “Plave palete”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Desetogodišnjica rada umjetničkog kluba “Plava paleta” obilježena je prošle sedmice u Zenici i tom prilikom povelju ovoga kluba dobili su Nikola Minasi, bivši ambasador Italije u BiH, Zlatko Pranjić, reditelj, i Ivan Otašević, violinista.

Ovom prilikom Emir Sokolović, književnik koji je osnovao i koji uspješno deset godina vodi “Plavu paletu”, podsjetio je da je iza ovoga kluba preko 370 programa i osam izdanja Međunarodnog književnog festivala “Pero Živodraga Živkovića”.

Na svečanosti su se Minasi i Pranjić, dobitnici povelje, obratili putem video-poruke iz Italije i Engleske,  dok je Ivan Otašević bio prisutan i sam iznenađen dobijenim priznanjem. Minasi je u video-obraćanju rekao da Emir Sokolović čini nemoguće na uspostavljanju kulturoloških mostova između dvije zemlje, Bosne i Hercegovine i Italije, zahvalivši na povelji. U obraćanju reditelja Zlatka Pranjića je dominiralo čuđenje i želja da je nagrada došla prijateljskim putem, istakavši da mu je od nekoliko prizanja koje je dobio za svoj rad, ovo najdraže, jer dolazi iz njegovog grada. Ivan Otašević takođe je javno rekao da mu je ovo priznanje najdraže koje je primio do sada za svoj rad.

U svečanom programu nastupili su pjesnici Ermina Nišić, Branko Serdar, Azem Gvozden, Nihad Mešić River, Rabija Mameledžija, Sanja Strukar Križanac, Jasko Borovčević, Ranko Dražić, Igor Mihaljević, Branislav Lukić Luka, Minela Moranjkić, Ajdin Alibabić, Šefik Daupović Fiko, Jasmina Hanjalić, Jasmin Salčinović, Mirjana Jezildžić, Ensar Bukarić i drugi, a s obzirom na to da je saradnik “Plave palete” od početka rada, prisutnima se šire obratio Sead Pašić.

“Ovaj klub zaslužuje moje najveće poštovanje iz dva razloga. Prvi je apsolutna demokratizacija umjetnosti. A drugi je internacionalizacija iz razloga što se internacionalizacijom podižu standardi”, istakao je Pašić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno