Zenica

VIDEO+FOTO: Grad Istanbul organizovao iftar za 3.000 osoba u centru Zenice, program nije omela ni jaka kiša

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Grad Istanbul organizovao iftar za 3.000 osoba u centru Zenice, program nije omela ni jaka kiša – Najveći turski grad, Istanbul organizovao je večeras na Trgu Alije Izetbegovića u centru Zenice iftar za 3.000 osoba. Iftar je pratio bogat kulturno-umjetnički program sa brojnim sadržajima. Program je uprkos jakoj kiši koja je padala cijelo poslijepodne i večer, okupilo hiljade Zeničana.

U programu su učestvovali Mehter Marsi (vojni turski orkestar), Orhan Cakmak, jedan od najpopularnijih turskih pjevača, naš ugledni hafiz i učač ilahija i kasida Burhan Šaban, Hor Sultan Abdulhamid Han Bosna (Istanbul), te mnogi drugi….

foto: E. Imamović, J. Imamović, I. Sačak, video: J. Imamović

Prije nastupa na Trgu Alije Izetbegovića, najstariji vojni orkestar na svijetu “Mehter” defileom gradskim ulicama predstavio se Zeničanima u svom punom sjaju.

Naziv ‘mehter’ bio je naziv za vojne orkestre koji su prati vojne jedinice, sultana i druge osmanske uglednike za njihovih javnih nastupa. Mehteri su se pojavili od 1453. godine na temeljima duge tradicije upotrebe muzike u vojničke svrhe, koja je egzistirala u ranoj turskoj, kao i u islamskoj kulturi. Mehter je prvi vojni orkestar u historiji, po ugledu na njih sve vojske svijeta osnovale su svoje vojne orkestre.

Evropske zemlje impresionirali su mehteri, i uticaj koji su imali na vojnike, pa su ih počeli polako imitirati, tako da je u 19. stoljeću gotova svaka evropska vojska imala u svom sastavu i vojni orkestar. Prva prava imitacija osmanskog mehtera pojavila se prvi put 1720 godine, u poljskoj vojsci kralja Augusta II.

Tokom 18. stoljeća uticaj mehterske muzike povremeno su pojavljivao i u operi kao na primjer kod Christopha Willibalda Glucka u djelu “La rencontre imprévue” (Neočekivani susret) iz 1764. i Mozartove “Otmica iz saraja” iz 1782 godine. Faktor



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno