Kultura

NAJAVA: Internacionalni festival dokumentarnog filma za klimatsku akciju “#FilmsForFuture” stiže u Zenicu!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

EUNIC klaster Bosne i Hercegovine, u saradnji s Eko Forumom Zenica, s ponosom predstavlja #FilmsForFuture, internacionalni festival dokumentarnog filma za klimatsku akciju. Festival će biti održan u Multiplexu „Ekran“ u Zenici od 10. do 12. maja 2024. godine.

#FilmsForFuture festival nudi:           

Impresivan program filmova: Pripremite se za izbor snažnih dokumentarnih filmova iz Bosne i Hercegovine, kao i iz Njemačke, Francuske, Hrvatske, Austrije, Srbije i Španije, produciranih u protekle četiri godine.

Panel diskusije i edukacija: Svake večeri nakon projekcija, okupite se sa evropskim filmašima i domaćim stručnjacima za životnu sredinu na panel diskusijama i razmijenite ideje o globalnim izazovima životne sredine.

Mini Eko sajam: Otkrijte rad lokalnih ekoloških organizacija na Mini Eko sajmu koji će biti održan u petak, 10. maja, od 11:00 do 15:00 sati, u bašti Multiplexa Ekran (u slučaju kiše, biće održan u unutrašnjosti objekta).

Svi filmovi i ulaz na panel diskusije su besplatni!

Cilj Festivala #FilmsForFuture je da skrene pažnju na hitne probleme klimatskih promjena i zagađenja životne sredine, kao i da potakne dijalog i razmjenu ideja o rješenjima za bolju budućnost.

Program Festivala:

Petak, 10. maj 2024.

11:00 – 15:00: Mini Eko Sajam (bašta Multiplexa Ekran ili unutrašnjost u slučaju kiše)

17:00: Projekcija filma “GENERATION CHANGE – WHO SAVES THE WORLD?”

19:00: Projekcija filma “BOTTLEMEN / FLAŠAROŠI”

20:45: Panel diskusija sa režiserima filmova

Subota, 11. maj 2024.

17:00: Projekcija filma “ABOVE WATER / MARCHER SUR L’EAU”

19:00: Projekcija filma “LANDSCAPE ZERO / NULTI KRAJOLIK”

20:30: Panel diskusija sa režiserima filmova

22:00: DJ Dino Brljevac (Restoran Ekran family centra)

Nedjelja, 12. maj 2024.

14:00: Projekcija filma “DOMINGO DOMINGO”

17:00: Projekcija filma “TRANSFORMING TOMORROW”

18:30: Projekcija filma “LONELY OAKS / VERGISS MEYN NICHT”

20:30: Panel diskusija sa režiserima filmova

** svi filmovi su na izvornom jeziku sa B/H/S titlovima **

#FilmsForFuture je projekt EUNIC klastera Bosne i Hercegovine, podržan od Goethe-Instituta, Austrijskog kulturnog foruma, Francuskog instituta, Ambasade Kraljevine Španije i Delegacije EU u Bosni i Hercegovini u suradnji s Eko Forumom Zenica, Zemlja Voda Zrak Tuzla, te drugim ekološkim organizacijama. EUNIC – Nacionalni instituti za kulturu Europske unije – europska je mreža nacionalnih kulturnih instituta i organizacija s 36 članica iz svih država članica Europske unije i pridruženih zemalja. EUNIC klaster Bosne i Hercegovine ima za cilj izgraditi snažne i održive veze između kulturnih aktera u Europskoj uniji i Bosni i Hercegovini angažiranjem u aktivnostima koje odgovaraju na globalne izazove kao što su klimatske promjene i zaštita okoliša.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno