Naše Politika

VIDEO: Počela još jedna brutalna predizborna kampanja – Ko o čemu, Kasumović o pravosuđu i institucijama koje ne kontroliše

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas je na Trgu Alije Izetbegovića održano protestno okupljanje “Pravda za Aldina Matića” na kojem se okupilo nešto više od stotinu građana. Šesnaestogodišnji Matić preminuo je nakon što ga je teško ranio maloljetni prijatelj prilikom igre u porodičnoj kući krajem decembra prošle godine. Članovi porodice i organizatori protestnim okupljanjem Pravda za Aldina željeli su ukazati na navodnu sporost i nejasnoće tokom istražnih radnji.

Na naše upite, oglasili su se još 2. februara iz Uprave policije MUP-a ZDK i danas, 7. februara iz Tužilaštva ZDK o tome u kojoj fazi je postupak. Skupu su prisustvovali i političari sa gradskog i kantonalnog nivoa, a prisutnima se obratio gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. Gradonačelnik je i ovaj skup iskoristio za “ranu” političku kampanju, a prisutnima se obratio prozivajući Upravu policije MUP-a ZDK i Tužilaštvo ZDK, na koje već godinama verbalno vrši pritiske, “prozivajući” ih ili “hvaleći”, sve ovisno za kakvu upotrebu mu te izjave trebaju.

“Živimo u državi gdje narod ne vjeruje pravosuđu. Zato ja kao gradonačelnik ovog grada tražim od nadležnih institucija, od pravosudnih organa, MUP-a da roditelje i porodicu obavijesti o čemu se radi, ovako se pravi smutnja. Ovakvo pravosuđe u koje narod gubi povjerenje nikom ne treba. Jedni kažu da je ubistvo s namjerom, jedni iz nehata niko od nas to ne može znati, moraju nadležne institucije reći istinu. Nema potreba da pravosuđe ove države kojem više niko ne vjeruje u ovoj državi, sam sudija Suda BiH kaže da je to pravosudna mafija, mora se obratiti. Ovako stvaraju smutnju među ljudima stvaraju nezadovoljstvo među građanima” naveo je Kasumović u svom obraćanju.

“Moja poruka pravosudnim organima u ZDK i MUP-u i Tužilaštvu obratite se, završite, pojasnite građanima i porodici o čemu se radi da se ne pravi smutnja da su građani nezadovoljni jer ne znaju o čemu se radi. To vam je posao” istakao je Kasumović.

Iako je tokom svog govora pričao o smutnji, upravo je Kasumović svojim političkim govorom produbio.  Naime,  dana 29. 01. 2024. godine Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dostavljen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv mldb. S.V., zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 168. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, “Prouzrokovanje smrti iz nehata” naveli su iz Uprave policije MUP-a ZDK.

Prema Članu 168. Krivičnog zakona Federacije, smrt uzrokovana iz nehata se može kazniti zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina zatvora, a sudska praksa u BIH podrazumijeva uvrštavanje olakšavajućih (ali i otežavajućih) okolnosti za svakog prilikom izricanja ovakvih kazni, pa kazne nekad budu i niže od predviđenog raspona. Dodatno, Tužilaštvo tereti osumnjičenog i za “krivično djelo Nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 371. KZ F BiH”

Zanimljivo je da je Kasumovićev “spontani” dolazak sa desetak odanih stranačkih pripadnika, kao i traženje obraćanja prethodno pripremljen, kako kroz odane medije čije “informisanje” graniči sa huškanjem ožalošćenih i unesrećenih, tako i kroz “spontani” privid masovnosti i pretvaranja istinske patnje i boli u politički instruiran skup. Niti je originalno, niti je prvi put da se slična iskrena i neupitna patnja porodice stradalih pokušava (zlo)upotrijebiti u političke svrhe. Iako je predizobna godina (a svaka druga je predizborna), previše je.

Imajući u vidu da je u toku sudski proces, te nekoliko istraga, najmanje što aktuelni gradonačelnik treba jeste da bez argumenata proziva policiju, tužilaštvo i sud. Ako je već želio da pomogne porodici Matić, mogao je sa pozicije gradonačelnika pitati o toku istrage, a ne “podgrijavati” atmosferu “zapaljivim” govorima, vodeći pri tome sa sobom stranačku vojsku podanika koji su svaku njegovu, blago rečeno konfuznu, rečenicu prekidali aplauzima.

Da je pitao kao što su pitali mediji, već tada (29. januar) bi znao u kojoj je fazi predmet i o kakvom postupku se radi, Kasumović je zbog neinformiranosti ili iz nekog drugog razloga u današnjem govoru ponovno prozivao nadležne koji su njegova česta meta, mnogo češće nego on njihova.

Ono što je jedino sigurno jeste da će u narednim danima, sedmicama i mjesecima pred nama aktuelni gradonačelnik “bljuvati vatru” na sve medije koji mu ne daju bespogovorno značajan pristup kakav on smatra da očekuje, sve one stranke i pojedince koji mu “stanu na put”, te da će za svaku opravdanu kritiku komunalnog stanja, što mu je primarni posao gradske uprave, pronalaziti krivca u svemu, osim svojoj tromoj i neefikasnoj administraciji.

I na kraju, Kasumović se, dojam je većine promatrača, toliko “udubio” u slučaj da, tokom svog govora nije mogao da se sjeti imena dječaka o kojem je došao da govori, što možete vidjeti i na videu:



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno