Sudske klupe

Uprava policije MUP-a ZDK i Tužilaštvo ZDK o slučaju “Aldin Matić”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas je na Trgu Alije Izetbegovića održano protestno okupljanje “Pravda za Aldina Matića” koje je organizovala porodica. Porodica ubijenog šesnaestogodišnjeg Zeničanina organizovala je  protestni skup, na kojem su imali želju ukazati, kako kažu, na sporost i blago rečeno – čudno ponašanje tokom istražnih radnji koje su uslijedile nakon što je njihov sin i brat ubijen krajem decembra prošle godine, utvrdio je Zenicablog Aldinov brat Albin.

Podsjećamo, 27. decembra uvečer u Dolači kod Zenice dogodilo se ranjavanje, kada je iz puške ustrijeljen maloljetni A. M. On je 18. januara preminuo u KCUS Sarajevo od zadobijenih povreda.

Tragom svih informacija i špekulacija kontaktirali smo Upravu policije MUP-a ZDK i Tužilaštvo ZDK. Odgovor Tužilaštva ZDK i Uprave policije MUP-a ZDK prenosimo. Iz Tužilaštva ZDK smo dobili odgovor:

Na osnovu Vašeg upita koje je ovo Tužilaštvo zaprimilo dana 01.02.2024. godine a kojim tražite da Vam dostavimo informaciju koje aktivnosti je Tužilaštvo ZDK poduzelo povodom smrti dječaka A. M. iz Zenice, a kojeg je 27. decembra njegov drug ranio u kući ispalivši hitac iz puške, konkretno dokle je došla istraga, šta je urađeno i šta slijedi, ovim putem Vas obavještavamo o sljedećem:

Vezano za navedeni događaj obavještavamo Vas da je dežurni Kantonalni tužilac izašao na lice mjesta i obavio uviđaj zajedno sa ovlaštenim službenim licima MUP-a ZDK. Nakon što je povrijeđeno lice naknadno preminulo od zadobijenih povreda postupajući tužilac je izdao naredbu za obdukciju tijela preminule osobe. Dana 02.02.20234. godine ovo Tužilaštvo je od MUP-a ZDK Uprava policije zaprimilo Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Prouzrokovanje smrti iz nehata iz člana 168. KZ F BiH i krivično djelo Nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 371. KZ F BiH protiv jednog mldb.lica. Predmet je u radu i u istom se poduzimaju potrebne mjere i radnje u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i donošenja adekvatne tužilačke odluke.” naveli su iz Tužilaštva ZDK.

Iz Uprave policije MUP-a ZDK smo dobili odgovor:

“Poštovani, vezano za Vaš upit, obavještavamo Vas da je dan nakon prijavljenog događaja u službenim prostorijama Sektora kriminalističke policije, Uprave policije, u svojstvu osumnjičenog ispitan mldb. S.V, rođen 2007. godine, na okolnosti događaja.

Saslušani su svjedoci koji su mogli dati obavijesti o krivičnom djelu, učinitelji, kao i o drugim važnim okolnostima, pronađeni i izuzeti tragovi su dostavljeni na vještačenje, te su provedene i sve druge istražne radnje, a dana 29. 01. 2024. godine Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dostavljen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv mldb. S.V., zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 168. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, “Prouzrokovanje smrti iz nehata”.

Što se tiče navoda o eventualnim prijetnjama potencijalnim svjedocima, obavještavamo Vas da Uprava policije ne raspolaže takvim saznanjima, odnosno nije evidentirana bilo kakva prijava, a koja bi se odnosila na prijetnje upućene svjedocima u ovom događaju, navodi se u odgovoru Uprave policije MUP-a ZDK – Odsjek za odnose s javnošću, analitiku i planiranje, kojeg potpisuje policijski službenik Samir Valentić.

Prema Članu 168. Krivičnog zakona Federacije, smrt uzrokovana iz nehata se može kazniti zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina zatvora, a sudska praksa u BIH podrazumijeva uvrštavanje olakšavajućih (ali i otežavajućih) okolnosti za svakog prilikom izricanja ovakvih kazni, pa kazne nekad budu i niže od predviđenog raspona.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno