Politika

“Politički pluralizam” u BiH: Jedna stranka na 30.000 stanovnika, dobijaju iz budžeta blizu 20 miliona KM godišnje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tek što smo ušli u drugi mjesec 2024. godine, a na i onako preopterećenom političkom spektru Bosne i Hercegovine dobili smo ili ćemo dobiti četiri nove stranke.

Tako su iz organizacije ReSTART BiH najavili da iz neformalnog aktivističkog angažmana kreću u formiranje političke stranke. U Zenici je 1. februara održana Skupština osnivača političke organizacije POKRET koji predvode pojedini aktuelni kantonalni ministri i zastupnici u Zeničko-dobojskom kantonu.

Polovinom januara donedavni kadar SDA Šemsudin Mehmedović je predstavio novi politički subjekt, stranku Naprijed. Usitnjavanje političke scene u BiH dosad je u pravilu bilo daleko prisutnije kod Bošnjaka i Srba nego kod Hrvata, ali se i tu počinju mijenjati odnosi.

Naime, bivši predsjednik HDZ-a ZDK Ivo Tadić, koji je i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, najavio je u februaru osnivanje stranke Hrvatski demokratski savez.

Prema nekim procjenama, jedna politička stranka dolazi na svakih 30.000 stanovnika u BiH. To je podatak koji BiH lansira na prvo mjesto u Evropi.

Ni naivni neće pomisliti da se ovdje radi o visokom stepenu demokratije i zrelosti političkog pluralizma, već je biti političar bez obzira na kojem nivou, od općinskog do državnog, najpoželjnije, često i najplaćenije zanimanje u siromašnoj državi kakva, nažalost, jeste BiH.

Veliki broj stranaka, ilustracije radi, za Opće izbore 2022. bilo je ovjereno 145 političkih subjekata, od toga 90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija.

Dvije godine ranije, na lokalnim izborima “interes” je bio još veći, bilo su prijavljena 543 politička subjekta (333 nezavisna kandidata, 129 političkih stranaka, 72 koalicije i devet listi nezavisnih kandidata).

Koji su najčešće motivi osnivanja novih stranaka? Procjene kažu da je zbir budžeta svih nivoa u BiH na godišnjem nivou veći od 10 milijardi KM, i to je prilika koju mnogi žele ugrabiti.

Nije zanemariv ni novac koje stranke dobijaju od države, približno 20 miliona KM godišnje iz svih budžeta. Dalje, trgovina mjestima u biračkim odborima je također primamljiva i isplativa. Sjetimo se Nezavisne liste za Doboj na izborima u Mostaru?! Nove stranke nastaju i dijelom kada pojedinci nezadovoljni statusom u matičnoj partiji ili povećanih apetita krenu u (ne)izvjesnu političku avanturu.

A šta je potrebno za osnivanje stranke u BiH? Mnogo manje papira i manje papirologije nego kada želite, recimo, osnovati preduzeće ili početi graditi nekretninu. Tako u FBiH trebate prikupiti 50 potpisa, a u RS-u 500. Dodajte još tome neke sitne uplate i vi se ste osvanuli na političkoj sceni.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno