Ljudi

VIDEO: Dokumentarni film- Hadžija Mehmed Skopljak- oči koje 92 godine čitaju Kur’an

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Dokumentarni film- Hadžija Mehmed Skopljak- oči koje 92 godine čitaju Kur’an- Batonovi muhabeti- dokumentarni  film –Hadžija SKOPLJAK MEHMED OČI KOJE  92. GODINE ČITAJU KUR AN

Sjećanja i svjedočanstva učenika Medrese u Pojskama kod  Zenice

U cilju isticanja historijskih događaja i znamenitih ličnosti Bosne i Hercegovine, produkcija  „BATON-ARDUBA“ i IML TV, organizovali su projekciju  dokumentarnog filma pod nazivom:

Hadžija SKOPLJAK MEHMED

OČI KOJE  92. GODINE ČITAJU KUR AN

Hadžija Skopljak Mehmed rođen je  daleke 1930. godine i to 07. januara u zaseoku  Poratje, Mjesna  zajednica Pojske kod Zenice od  oca  Mehe i  majke Zejne Mekić rođene u Gluhoj Bukovici kod  Travnika.

Ovaj vrijedni  domaćin, hadžija, džematlija, zemljoradnik, nadaleko poznat po svojoj pobožnosti, skromnosti i marljivom radu, ljudima  kočevskog sliva i šire, a obzirom da ga hvala  Dragom Bogu još uvijek i u 92. godini  života služi dobro zdravlje, naša  produkcijska  kuća „BATON-ARDUBA“ i IML TV uradila  je intervju sa našim hadžijom Mehmedom.

Krenuli smo od  početka, a to je rano djetinstvo njegovog  oca Mehe koji je zbog bolesti oca  bio prinuđen da  napusti Travničku medresu i vrati se  kući, kasnije  će i naš hadžija  Mehmed pohađati poznatu Medresu u Pojskama pred poznatim muderisom Derviš ef. Spahićem.

U ovom pedesetminutnom dokumentarnom filmu možemo iz prve ruke čuti svjedočanstva na Drugi svjetski rat i na  primjere koje  pamti naš sagovornik.

Sjeća se silnih vojski koji su prošle kroz selo, ustaške i  partizanske pljačke blaga u štalama kada su znali odvesti po osamdeset ovaca odjednom a domaćina bi ostaviti sa jedva 4-5 ovaca u toru.

Sjeća se i Muslimanske  milicije koja je stalnim stražama  isključivo čuvala  muslimanska sela od  upada drugih vojski i  nikada nije ulazila i pljačkala sela u kojima  žive  nemuslimani, što je ovdje  važno  napomenuti.

Obzirom da su seoski odbornici slali “preporuke“ za  regrutima i da je opće poznato prijateljstvo njegovog oca sa  muderisom Derviš ef. Spahićem, naš hadzi Mehmed odlazi na odluženje  vojnog roka 1948. godine i tamo ostaje skoro tri godine.

Nakon Rezolucije od juna 1948. godine, uperene protiv Jugoslavije, Komunistička partija Jugoslavije, prestala je biti članicom Informbiroa te je stoga sjedište preneseno u Bukurešt, tako su našeg hadžiju Mehmeda prekomandovali na  granicu  sa  Rumunijom.

Tako  dugo odsustvo od  kuće bio je veliki udarac za  njegovog ostarjelog  oca jer ga je kao sina jedinca željno iščekivao da se što prije  vrati i pomogne mu oko zemlje,  međutim, on ipak ostaje odsutan trI godine.

Izuzetno emotivno svjedočanstvo na  šta  skrećemo posebnu pažnju jeste činjenica da je hadžija Mehmed  odmah po povratku sa odsluženja  vojnog  roka naklanjao propuštene  namaze koje je propustio u JNA. Dočekao je prvi mjesec Ramazan koji je ispostio, a onda je odmah nastavio postiti jos dva naredna mjeseca tako da je u bez prekidanja ispostio 90. dana i tako nadoknadio propuštene Ramazane.

Ovaj dokumentarni film nam nudi historijske činjenice o poznatom muderisu Derviš ef. Spahiću za kojeg je naš sagovornik izuzetno  emotivno vezan. Kaže da  ga  često  sanja i plače dok nam vraća sjećanja  na  njega, kao i na  Medresu u Pojskama.

Mehmed Skopljak je čitav svoj život proveo na zemlji. Nije radio u preduzeću tako da nema  penziju, a jednog sina i devet kćerki hairli je u poštenju, dinu i imanu podigao. Nikada nije  posjetio oftalmologa niti se  žalio na  oči niti je koristio naočale. Svaki dan prouči 60. stranica Kur’ana, odnosno dva džuza, pa čak često koristi i mali džepni Kur’an. Mada je ušao u 92. godinu života, izuzetno je  vitalan i komunikativan.

Doktor  historijskih nauka

Amir Ismić, prof

Cjeli dokumentarni film pod nazivom:

OČI KOJE 92. GODINE ČITAJU KUR ‘AN – HADŽIJA MEHMED SKOPLJAK

Možete pogledati na  linku:



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno