Naše

Uprava Bolnice je bila u pravu, gradonačelnik je ipak odbio dogovor oko plaćanja u ratama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uprava Bolnice je bila u pravu, gradonačelnik je ipak odbio dogovor oko plaćanja u ratama- Proteklih dana javnost u Zenici i BiH je bila zabrinuta zbog situacije sa blokadom računa Kantonalne bolnice Zenica, najveće zdravstvene ustanove u Zenici. Pale se teške riječi, međusobna optuživanja, a na kraju je javnost bila zbunjena količinom žući i riječi izrečenih u medijskom prepucavanju. Najbitnije, račun je početkom ove sedmice deblokiran i funkcionisanje ove ustanove je nastavljeno.

Kad su se strasti smirile, odlučili smo da provjerimo navode obje strane, te utvrdili da je mnogo toga rečenog bilo na granici, ali i sa druge strane istine. Idemo redom. Kantonalna bolnica Zenica obavjestila je javnost veoma kratkim SAOPĆENJEM – VIDI LINK OVDJE da joj je račun blokiran.

Reagovao je Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, i to u dva navrata. Prvi put, na svom Facebook profilu, Kasumović, odnosno njegovi saradnici, jer je on u izjavi za naš portal rekao da sam lično nema profil, nego ima “politički profil” koji mu održavaju saradnici, postavio je tri FB statusa, pojašnjavajući svoje razloge za tu odluku – POGLEDAJTE OVDJE.

Potom je iz kabineta Gradonačelnika stiglo i zvanično pojašnjenje, koje smo prenijeli NA OVOM LINKU – tu se gradonačelnik(ov tim) više bavi strukom i naukom, a manje politikom, te pojašnjava razloge zbog kojih, opravdano, traži plaćanje duga.

Istog dana, ponovno reaguje KBZ i objavljuje detalje pokušaja dogovora sa Gradskom upravom – saopćenje se NALAZI NA OVOM LINKU. navodi se da je zatraženo “obročno”, odnosno plaćanje u ratama, te naglasilo da se radi o starom dugu, kojeg niko ne spori, ali i da se aktuelne obaveze redovno izmiruju. Toj izjavi pridružio se i sindikat zaposlenika KBZ, svojim saopćenjem – VIDI OVDJE.

I TU DOLAZIMO DO NAJBITNIJEG PROBLEMA, ODNOSNO JEDINE SPORNE SITUACIJE U CIJELOM SLUČAJU:

Na tvrdnje iz Bolnice, da su predlagali plaćanje u ratama, da su tražili sagovornika, Gradonačelnik u novom saopćenju NA OVOM LINKU tvrdi da ga niko nikad nije kontaktirao iz Uprave KBZ, ostajući pri većini ostalih tvrdnji.  Mnoge je zbunila tvrdnja jedne strane da nije našla sagovornika u kasumoviću, te njegova tvrdnja da ga niko nije kontaktirao.

Zenicablog je došao u posjed dokumenata koji pokazuju ko je bio u pravu. Naime, dopisom od 5. januara upućenog preko Pravobranilaštva Gradonačelniku, direktor KBZ Rasim Skomorcem MOLI dogovor i razgovor o dugu. Taman kad smo pomislili da je do gradonačelnika “zalutao” dokument, te da ga on shodno tome nije ni vidio, potvrđeno nam je da je KBZ osam dana kasnije, 13. januara, Kasumović uputio odgovor Skomorcu, u kojem navodi dio razloga zbog kojih ne prihvata “plaćanje u ratama”. Dio tih navoda ponovio je nepuna dva mjeseca kasnije, kad je afera izašla u javnost, ali im je dodao i lične razloga zbog kojih ne vjeruje menadžmentu KBZ.

Zenicablog vam predočava oba dokumenta.

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno