Sudske klupe

Tužilaštvo formiralo još jedan predmet protiv Kasumovića, zbog neisplaćivanja po sudskoj presudi i uvećanju štete po Budžet Grada

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona je na osnovu prijave iz oktobra prošle godine, formiralo predmet TO4 0 KTPO 0055616 23, protiv gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, potvrđeno je Zenicablogu u Tužilaštvu ZDK.

– U navedenom predmetu upućen je Zahtjev Gradu Zenica za dostavu određene dokumentacije, po čemu je Grad Zenica i postupio. U toku je analiza dostavljene dokumentacije kako bi se odlučilo o poduzimanju eventualno dodatnih mjera i radnji prije donošenja tužilačke odluke, rečeno nam je.

Tri krivična djela

U krivičnoj prijavi protiv Fuada Kasumovića za više krivičnih djela kao što su “Nesavjestan rad u službi” (član 387. KZ FBiH), “Povreda prava iz radnog odnosa” (član 280. KZ FBiH), “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” (član. 383. KZ FBiH) se navodi da je on grubo prekršio odredbe Odluke o naknadama vijećnika i članova radnih tijela i Zaključka o utvrđivanju visine naknade vijećnika i radnih tijela u Vijeću, člana 18. Statuta Grada Zenica, te nije isplatio paušale vijećnicima prema gore navedenim aktima za mjesece mart, april, maj, juni, juli, august, septembar, oktobar i novembar, što je dovelo do toga da 12 vijećnika svoje pravo potražuju pred Općinskim sudom Zenica.

Potom je Općinski sud u Zenici donio presudu (dana 20.05.2022.) br. 43 O P 197637 21 P, u korist 12 vijećnika, te naložio Gradonačelniku i Gradskoj upravi da im isplati puni iznos sa pripadajućom kamatom i troškove parničnog postupka.
Za iznos kamate (koji je u oktobru prošle godine dosegao već više od 20.000 KM za 12 vijećnika) i troškove parničnog postupka (8.655,72 KM) koje će Grad Zenica morati isplatiti zbog nesavjesnog rada i zloupotrebe položaja gore navedenog je oštećen Budžet Grada Zenica.

Prema navedenoj prijavi (oktobar 2023.) on još nikada nije isplatio vijećnike po sudskoj presudi što dovodi do konstantnog povećanja iznosa kamate i povećanja iznosa za koji je oštećen Budžet. U prijavi je navedeno da će ona biti proslijeđena i medijima kako bi bili upoznati sa ovom prijavom, te kako bi mogli pratiti njenu realizaciju, a u prilogu se navodno nalazila i kopija sudske presude.

Dvanaest bivših vijećnika Dženan Dedić, Hamza Alić, Kenan Fetahagić, Sinanudin Smriko, Diana Bešić, Hamid Kovačević, Mensud Keleštura, Fuad Lužić, Ekrem Čosić, Senad Bašić, Zlatan Hadžić, i Jasmin Hodžić. dobili su tužbu po pitanju isplate naknade – vijećničkog paušala za period 01.03.- 22.11.2020. godine.

Presuda Suda

Presudom suda od 20. maja 2022. godine Grad i Gradonačelnik se obavezuje vijećnicima u roku od 30 dana isplatiti sva potraživanja sa zakonskim zateznim kamatama, te sudske troškove.

– Do ovog trenutak, petak 16.02.2024. 15 sati, nije isplaćena niti jedna KM, a kamate rastu na dnevnoj osnovi, potvrdio je za naš portal advokat tužitelja Mahir Hinović.

Radi se o periodu Covid-pandemije, kada je gradonačelnik Kasumović izjavljivao da on lično ne dozvoljava isplatu jer “vijećnici nisu zaslužili taj novac, jer nisu održavali sjednice”. Međutim, osim što u dva njegova mandata postoje periodi kad Vijeće također nije zasjedalo po više mjeseci, činjenica da Kasumović više ne misli tako, jer je ubrzo nakon izjave “kako ne da pare građana za nerad” uputio inicijativu da se vijećnici Gradskog vijeća odreknu svojih paušala za mjesece mart i april u korist usmjeravanja tih sredstava za podršku lokalnim privrednicima i spas radnih mjesta, uslijed pandemije koronavirusa. Tadašnja predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica Diana Bešić odbila je tu gradonačelnikovu inicijativu uvrstiti na dnevni red.

Nekoliko mjeseci nakon što mu je uručena presuda o isplati 12 vijećnika, druga grupa od desetak vijećnika je podnijela Prijedlog Sporazuma u kojem su zatražili od Kasumovića i Gradske uprave da se postigne sporazum o zaostalim naknadama.

Nekima isplata bez obrazloženja

Iako su ti vijećnici očekivali nekakav sporazum, na njihove žiro-račune je isplaćeno po 4.400 KM bez ikakvog objašnjenja na čemu se temelji ta “kalkulacija”, te šta predstavlja taj jednostrani akt.

– Prijedlog smo podnijeli iz tri razloga, da ne proizvedemo dodatni trošak sebi i gradu, da skratimo proceduru, te da ne istekne zakonski rok za potraživanje sredstava. Iskreno, nakon uplate nismo poduzeli daljnje korake, mada do današnjeg dana nije jasno kako je Grad došao do te računice. Naš Zahtjev za sporazumnim rješavanjem podrazumjevao je da se sjedne i dogovori, a oni su samo isplatili novac i to je to. Obzirom da su neki od nas još bili i jesu u vijeću nije nam se dalo “peglati” prije svega zbog nepostojanja etičkog kodeksa ponašanja za govornicom, i završilo se na tome, kažu nam vijećnici koji su “ni krivi ni dužni” dobili gotovo sav novac (većina glavnice bez kamata).

Vijećnici su nam potvrdili da je postojala i “treća grupa” vijećnika, koja nije ni tužila, niti nudila vansudsku nagodbu, a na njihove račune je među prvima isplaćen novčani iznos.

Da ne bude zabune, predistražne radnje koje provodi Tužilaštvo ZDK i koje mogu rezultirati istragom i optužnicom, ali i odbacivanjem prijave se odnose na odluku Grada i Gradonačelnika da ne isplate svoju obavezu i prije, a pogotovo nakon same presude, i time svjesno uzrokuju svakodnevno novo zaduženje i uvećavaju dug Grada odbijajući da postupe po presudi suda. ZB

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno