Info

Tradicija: Kojim riječima se Bajram čestita u BiH, a kojim u svijetu

Tradicija: Kojim riječima se Bajram čestita u BiH, a kojim u svijetu- Muslimani diljem svijeta danas obilježavaju jedan od dva najveća praznika u islamu, Ramazanski bajram.

Ovaj blagdan u našoj zemlji tradicionalno se čestita rečenicom “Bajram Šerif Mubarek Olsun”. U prijevodu na bosanski jezik ova rečenica znači “Neka je plemeniti blagdan blagoslovljen”. Na ovu čestitku odgovara se “Allah razi olsun”, što opet u prijevodu znači “neka Allah bude zadovoljan tobom”. Čest način čestitanja u BiH je i rečenicom “Bajram barećula”.

No, na drugim jezicima, Bajram se čestita drugačije. Tako je “Eid mubarak” najčešći čestitanja koji se koristi u svijetu. Eid, u prevodu sa arapskog znači blagdan, a Ramazanski bajram na arapskom se kaže “Eid ul Fitr”, što znači “gozba prekida posta”.

Upravo ovaj način čestitanja Bajrama zastupljen je na engleskim, njemačkim, italijanskim i španskim govornim područjima, gdje se čestita upravo tim riječima “Eid Mubarak”. Na francuskom jeziku koristi se gotovo identičan izraz sa malo drugačijim načinom pisanja i izgovora “Aid Moubarak” ili, u nekim slučajevima “Aid Mabrouk”.

Autor: klix.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: