Info

Dugoročna prognoza za Evropu: Čeka nas vruće ljeto, padavine ispod prosjeka

Dugoročna prognoza za Evropu: Čeka nas vruće ljeto, padavine ispod prosjeka- Čuveni meterološki servis AccuWeather objavio je dugoročnu vremensku prognozu za ovo ljeto u Evropi, a očekuje se da će u jugoistočnom dijelu i na Balkanu temperature biti iznad normalne.

Mnogi se širom Evrope raduju toplijem vremenu koje ljeto često donosi, a možda čak i planiraju odmore jer se ublažavaju ograničenja koja je izazvala pandemije.

Dijelovi Evrope su osjetili ljeto usred vrućina krajem marta, ali uslijedio je oštar hladni val u aprilu koji je vjerovatno poslužio kao vraćanje u stvarno godišnje doba.

Meteorološko ljeto počinje prvog juna, ali ljetni solsticij, koji će označiti početak astronomskog ljeta, događaju se tek 20. juna.

Tim meteorologa AccuWeather upozorava da vrućina koja se širi Evrope tokom ljeta i nedostatak široko rasprostranjenih kiša mogu stvoriti poljoprivredne probleme. Čak i neke ljetne kulture koje su obično otporne u uvjetima suše mogu se suočiti s problemima nakon što se zimsko vrijeme zadržalo u proljeće te postoji mogućnost da je utjecalo na izdržljivost biljaka.

Kako se bliži drugo uzastopno ljeto tokom pandemije, vraćaju se neki znakovi normalnosti. AccuWeather meterolozi prognoziraju kakvo vrijeme možemo očekivati tokom ljetne sezone.

Jezgra vrućina ovog ljeta bit će smještena širom Portugala, Španije, južne Francuske i većeg dijela Italije jer se toplina iz sjeverne Afrike širi na sjever u južnu Europu.

Očekuje se da će temperature u jugozapadnoj i jugoistočnoj Evropi tokom ljetnih mjeseci biti iznad normalne.

Pored užarenih temperatura, očekuje se da će i padavine biti ispod normalne jer se trag oluje dobro mijenja od južne Evrope tokom cijele sezone.

Uobičajene visoke temperature na jugozapadu i jugoistoku Evrope u junu će se kretat od 21 do 26 stepeni, a u julu od 26 do 34 stepena. Temperatura u augustu će početi opadati.

Kako će trag oluje potiskivati ​​sjever, vrućina će se širiti i iz Španije i Italije, pa sve do juga Velike Britanije, sjeverne Francuske, Belgije, Njemačke, južne Poljske, Ukrajine i zemalja na Balkanu. Međutim, širenje toplijeg vremena neće biti konzistentno na ovim područjima.

“Može biti vrućine na zapadu i na istoku, ali nikada istovremeno”, rekao je viši meteorolog AccuWeather-a Tyler Roys.

Širenje toplijeg vremena također će biti postepeno, a što je dalje od jezgre vrućine, to će trebati više vremena da temperature iznad normalne dosegnu područje.

Uobičajene visoke temperature u regionu srednje Evrope se penju od 19 do 21 stepen i od 21 do 25 tokom tokom juna i jula. U augustu, temperature obično počinju da se vraćaju prema 19-21 stepen, ali ove godine očekuje se da će ostati iznad normale barem dio mjeseca.

“Pored vrućina, ovo može biti i treće uzastopno ljeto s padom normalnih padavina u Francuskoj i Njemačkoj, kao i u Velikoj Britaniji. To može dovesti do rastućih problema za ljetne usjeve, uključujući pšenicu i kukuruz u Francuskoj i Njemačkoj”, objasnio je Roys.

Zbog sporog napredovanja vrućina iz južne Evrope, očekuje se da će se temperature iznad normalne zaustaviti kraj najsjevernijih dijelova kontinenta.

Olujni trag sa sjevera Velike Britanije do Norveške i Švedske pomoći će blokirati napredovanje toplijih uslova na sjeveru, a također će zadržati obilne kišne vremenske uvjete nad regijom.

Očekuje se da će do avgusta ova olujna staza nastaviti marš prema sjeveru ka sjeveroistočnoj Evropi, donoseći nestabilno vrijeme u baltičke države, kao i u Poljsku i Bjelorusiju i dalje u zapadnu Rusiju.

“Vrućina se širi u srednju Europu i zaustavlja se na području istočne Njemačke,” rekao je Roys.

Autor: klix.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem