Info

Građani BiH na ljetovanje ne mogu svuda: Ovo su COVID pravila za sve destinacije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Građani BiH na ljetovanje ne mogu svuda: Ovo su COVID pravila za sve destinacije- Hrvatska, Crna Gora, Albanija, Turska, Grčka, Egipat, Katar, Meksiko, Kuba, Dominikanska republika, Zanzibar. Ove zemlje imaju zajedničko to što se nalaze na ljetnim turističkim ponudama putničkih agencija iz Bosne i Hercegovine. Ipak, građani BiH, prema sadašnjim pravilima, ne mogu gdje žele na ljetovanje. Neke ranije česte i omiljene destinacije sada imaju niz pravila kojih se stranci moraju pridržavati.

Zemlje regiona, Grčka i Turska su već godinama česta destinacija građana BiH, ali proteklih nekoliko godina u ponude su uvrštene i neke egzotičnije destinacije.

Cijene ljetovanja za koji putuju iz BiH variraju, naravno, no u ponudama se mogu naći od pristupačnih do basnoslovnih cijena. Kako ko voli, može i želi.

Ipak, od kako traje pandemija koronavirusa – ulazak u određene zemlje nije moguć tek tako, a da bi se otišlo na ljetovanje – osim samog aranžmana, potrebni su i neki drugi finansijski izdaci.

Budući da je sredina maja – brojni građani BiH već planiraju ljetni godišnji odmor, a na web stranicama putničkih agencija, kao što smo rekli, u ponudi su destinacije sa skoro svih krajeva svijeta.

Od zemalja susjedstva, pa na dalje.

Za vas smo pokušali prikupiti podatke o ulascima u zemlje za koje postoji najviše ponuda u bh. agencijama. Za neke zemlje vam nije potrebno ništa osim negativnog PCR testa ili potvrde o vakcinaciji, dok neke od njih imaju čitav niz pravila ukoliko svoj novac želite trošiti baš tu.

Podaci su prikupljeni sa stranica Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ili pojedinih Ambasada, Konzulata i predstavništava.

Također, treba imati u vidu da će se ova pravila za ulazak u pojedine zemlje mijenjati vremenom, u zavisnosti od epidemiološke slike.

Hrvatska

– negativan PCR test ili brzi antigenski test

– a osobe koje su prije više od 14 dana, primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19. Iznimno, ukoliko se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrda o primitku jedne doze ukoliko je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice;

– ako je osoba preboljela COVID-19 i ima liječničku potvrdu o preboljenju ili pozitivan nalaz PCR ili brzog antigenskog testa – BAT te je nakon preboljenja cijepljena najmanje jednom dozom cjepiva, izuzeće od obveze predočenja negativnog PCR ili brzog antigenskog testa – BAT ili samoizolacije produljuje se do pet (5) mjeseci od primjene cjepiva;

– predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje potvrde o preboljenu izdane od liječnika;

– ili obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje – BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.

Crna Gora

– Crnogorski državljani i osobe iz Republike Srbije, Republike Kosovo, Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Albanije Ruske Federacije, Republike Bjelorusije, Ukrajine i Republike Sjeverne Makedonije, mogu da ulaze u Crnu Goru preko svih graničnih prelaza bez PCR testa.

– Mogu da uđu i uz pozitivan rezultat serološkog testa – antitijela klase IgG, koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 30 dana

– Također, uz dokaz da su najmanje sedam dana prije ulaska u Crnu Goru potpuno vakcinisani sa propisanim brojem doza vakcine protiv novog koronavirusa, koji je izdat od ovlašćene zdravstvene ustanove;

– ili uz pozitivan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2 koji je izdat od registrovane laboratorije koji je stariji od 14 dana od dana dolaska na granicni prelaz i nije stariji od 90 dana, a kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od COVID-19 infekcije;

– Crnogorski državljani i stranci mogu da uđu u luke Crne Gore plovnim objektima pored gore navedenih uslova uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) koji je izdat od strane registrovane laboratorije i nije bio stariji od 72 časa prilikom ukrcavanja na plovni objekat.

– Crnogorski državljani i stranci sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, koji ne posjeduju PCR test na novi koronavirus (SARS-CoV-2), pozitivan rezultat serološkog testa – antitijela klase IgG ili dokaz da su potpuno vakcinisani protiv novog koronavirusa, mogu da uđu u Crnu Goru, uz određivanje mjere karantina ili samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Albanija

– Ulazak državljanima BiH u Albaniju je dozvoljen, nije potreban ni PCR test ni karantin. Međutim postoje procedure zdravstvenog pregleda na aerodromima i drugim ulazim lukama.

– Osobe sa boravišnim dozvolama (kratkoročne ili dugoročne) ili radnim dozvolama, u Albaniju mogu ulaziti bez ograničenja.

– Ostalim stranim licima, uz pretpostavku nepostojanja odgovarajućih simptoma koji mogu upućivati na prisustvo zarazne bolesti, za ulazak je potreban odgovarajući dokaz o raspoloživom smještaju tokom boravka u Albaniji. Kao relevantan dokaz može poslužiti potvrda o rezervaciji smještaja ili potvrda o uplati odgovarajućeg smještaja (hotel, motel i slično).

Albanija je povećala broj medicinskog osoblja u svim ulaznim lukama.

Egipat

Državljani BiH mogu ući i u Egipat.

Potreban je PCR test ne stariji od 72 sata.

– U skladu sa novom odlukom egipatskog Ministarstva civilnog vazduhoplovstva, od 1. septembra 2020. godine putnici svih nacionalnosti, uključujući i Egipćane, moraju prikazati negativan PCR test za COVID-19 koji je izdat najviše 72 sata prije vremena polijetanja aviona za Egipat.

– Izuzeti od odredbe ove odluke su djeca (bez odbzira na državljanstvo) starosti do 6 godina.

– Negativan RT- PCR test mora biti urađen 72 sata prije polijetanja za Egipat, odnosno na testu mora biti unešen tačan sat i dan uzimanja brisa, od kog će se računati period od 72 sata. Treba biti naveden i tip brisa, kao i da se naglasi na njemu da se radi o testu RT-PCR.

– Rezultati testa moraju biti izdati od strane akreditovane laboratorije i imati pečat, bez ikakvih oštećenja, poništavanja ili dodataka. Potvrda o rezultatima testa mora biti na arapskom ili engleskom jeziku i mora se prikazati original (kopija neće biti dozvoljena).

– Putnicima koji dolaze iz Japana, Kine, Tajlanda, Sjeverne i Južne Amerike, Kanade, Novog Zelanda, Australije, Južne Koreje, kao i sa londonskog aerodroma Heathrow, te aerodroma u Parizu, Frankfurtu i Rimu će biti dozvoljeno da test bude urađen najviše do 96 sati prije leta s obzirom na dugo vrijeme tranzitiranja na navedenim aerodromima.

– Strani državljani koji dolaze u turističku posjetu popunjavaju poseban medicinski obrazac u koji treba da unesu određene podatke.

– Traži se i putničko zravstveno osiguranje. Od 1. septembra svi putnici moraju prikazati negativan PCR test. Međunarodni putnici koji dolaze u turističku posjetu direktnim letovima na aerodrome u Šarme El Šeik, Taba, Hurgada i Marsa Alam, u slučaju da ne prikažu validan PCR test (72 časa prije polijetanja aviona), će morati uraditi PCR test po dolasku na neki od navedenih aerodorma uz nadoknadu od 30$. Putnici će biti izolovani u svojim hotelskim sobama dok ne stignu rezultati PCR testa.

– U slučaju da je test pozitivan, putnici će biti samo-izolovani u svojim sobama u hotelu i biće u koordinaciji sa egipatskim Ministarstvom zdravlja. Putnici koji dolaze u Egipat će biti praćeni od strane Organa za karentin i Ministarstva zdravlja Egipta.

– PCR test prestaje da vrijedi čim putnik napusti Egipat (kako ne bi mogao biti korišten isti test za slučaj ponovnog ulaska u Egipat).

Egipat je pogođen trećim talasom COVID-19, a broj novozaraženih na dnevnoj osnovi prelazi 1.100, pa zaklјučno sa 5. majem po zvaničnim podacima ima ukupno 232.905 pozitivnih i 13.655 preminulih.
Najviše pogođene gubernije su Kairo, Giza, Minia, Fajum i Sohag. Navedeni brojevi ne uklјučuju testirane u privatnim zdravstvenim ustanovima, pa stvarni broj mnogostruko premašuje navedene cifre.

– S obzirom da se nekoliko sedmica zaredom bilјeži rast broja zaraženih, premijer Mustafa Madbuli je najavio parcijalno zatvaranje zamlјe počevši od 6. do 21. maja 2021. godine.

– Nove mjere se odnose na zatvaranje prodavnica, tržnih centara, restorana i svih mjesta javnog okuplјanja od 21 časova. Otkazani su svi koncerti, konferencije i javna događanja na period od dvije sedmice, zatvaraju se i javni parkovi i plaže, a zabranjen je rad kruzera na Nilu. Vlada je bila primorana da donese ove mjere pošto je značajan broj lјudi prestao da poštuje postojeće mjere koje su uklјučivale obavezu nošenja maski i održavanja propisane distance zadnjih mjeseci.

– Mjerama se ne ograničava kretanja nakon 21 časova, a i javni transport će funkcionisati ustalјenim redom.

– Prodavnice prehrambenih proizvoda i apoteke se izuzimaju od ove odrebe, a restorani i kafeterije mogu raditi samo dostavu hrane. Ugostitelјski objekti koji budu kršili odredbe će biti zatvoreni prvo na sedam dana, pa na dvije sedmice, biće finansijski kažnjeni, a pretiće im i kazna zatvora.

U zavisnosti od epidemiološke situacije u zemlјi nakon 21. maja, Vlada će naknadno donijeti odluku da li da ukine mjere ili da ih produži na period od dvije sedmice ili da ih pooštri.

Istovremeno je donešena odluka da zvanični neradni dani u zemlјi za ramazanski bajram budu od srijede, 12. maja do nedelјe 16. maja. Tradicionalne ramazanske molitve će biti dozvolјene samo u glavnim džamijama.

Od juna će se krenuti sa lokalnom proizvodnjom vakcina Sinovac preko državne kompanije Vacsera, a dva postorjenja će proizvoditi 80 miliona doza na godišnjem nivou. Očekuje se da će kasnije tokom godine lokalni proizvođač Minapharm početi sa proizvodnjom vakcina Sputnik V i to 40 miliona doza godišnje.

Grčka

Grčka ne dozvoljava ulazak građanima BiH, osim ako ne posjeduju vizu neke od država EU.

– Potreban je i PCR test, bez karantina

– Nije dozvoljen ulazak ni boravak radi turizma. Dozvoljen ulazak i boravak u esencijalnim slučajevima (liječenje) i poslovno. Prije polaska obavezno kontaktirati Ambasadu Republike Grčke u Sarajevu za potrebne saglasnosti.

– Svi putnici koji ispunjavaju uvjete za ulazak u Grčku moraju predočiti negativan rezultat PCR testa na Covid-19, ne stariji od 72 sata prije ulaska u zemlju, te ispuniti propisani obrazac (PLF) najmanje 48 sati prije ulaska u Grčku. Obrazac je dostupan ovdje: https://www.mfa.gr/en/current-affairs/statements-speeches/welcome-to-greece.html

Portugal

Državljanima BiH nije dozvoljen ulazak u Portugal, osim izuzecima. Za ulazak zemlju je potreban PCR test, a postoje i zdravstvene procedure pri ulazu.

– Trenutno, kako je definirano u Rezoluciji Vijeća ministara EU br. 45-C / 2021, na snazi se nalaze restriktivne mjere zračnog prometa prilikom ulaska u Portugal.

– Sve osobe koje imaju prijavljeno mjesto prebivalištva u R. Portugal, mogu putovati bez restrikcija u zemlju.

– Ukoliko se putuje iz bilo koje druge zemlje koja nije članica EU, onda je moguće ući u zemlju samo u specijalnim slučajevima, poput života s članovima uže obitelji, ili iz profesionalnih, obrazovnih, zdravstvenih ili humanitarnih razloga. Također, prilikom ulaska u Portugal neophodno je popuniti online putničku lokacijsku karticu.

– Svi putnici, osim djece do 2 godine, koja putuju u Portugal, u trenutku ukrcaja moraju pokazati negativan rezultat RT-PCR testa za SARS / COVID-19. Test se mora obaviti u roku od 72 sata od polaska.

– Ukoliko je putovanje započelo u Indiji, Južnoj Africi, Brazilu ili u državi članici EU-a u kojoj stopa incidencije COVID-19 prelazi 500 na 100.000 stanovnika ili je osoba bila u jednoj od navedenih zemalja u posljednjih 14 dana, potrebno se samoizolirati po dolasku na 14 dana.

– Ukoliko osoba putuje u Portugal radi sudjelovanja u međunarodnom sportskom događaju ili se radi o nužnom putovanja, a boravak u Portugalu ne prelazi 48 sati, osoba će biti izuzeta od mjera samoizolacije.

Svi putnici koji putuju u Portugal bit će podvrgnuti zdravstvenom pregledu po dolasku.

Turska

Uz negativan PCR test građani BiH mogu ući u Tursku. Na aerodromu će svakako proći dodatni zdravstveni pregled.

– Državljani Bosne i Hercegovine u Republiku Tursku mogu ulaziti bez ograničenja, pod uslovom da imaju važeću putnu ispravu koja ne ističe sa rokom kraćim od 6 mjeseci.

Provode se mjere kontrole zdravlja putnika koji u Republiku Tursku ulaze kopnenim, zračnim i pomorskim putem.

– Od 15. marta 2021. uvedena je i obveza popunjavanja putnog obrasca „Traveler Entry Form“ (dostupan na poveznici http://register.health.gov.tr ) koji je potrebno ispuniti u roku od 72 sati prije ulaska u zemlju (ne odnosi se na putnike u tranzitu) i na osnovu tih informacija bit će vam određen tzv. HES kod („Hayat Eve Sigar“) koji je potreban za ulaz u sve ugostiteljske, uslužne objekte i trgovačke centre.

– U tom kontekstu, preporuka za sve putnike je da prije putovanja prethodno provjere s nadležnom avionskom kompanijom i diplomatsko-konzularnim predstavništvima oko svih detalja u vezi reda letenja i nacionalnih mjera za suzbijanje korona virusa te uslove ulaska u državu u koju putuju.

Trgovački centri, trgovine, tržnice i frizeri i dalje su otvoreni svakog radnog dana od 10 do 18 sati.

SAD

 

– Od sredine marta 2020. godine na snazi je zabrana ulaska u SAD za ljude koji su u periodu od 14 dana prije planiranog ulaska u SAD boravili u državi Šengenskog područja, Velike Britanije, Kine, Irana i Brazila.

– Od zabrane ulaska po gore navedenim kriterijima su izuzeti američki državljani, osobe sa stalnim legalnim prebivalištem u SAD-u (nositelji “zelene karte”), osobe koje su usko povezane s američkim državljaninom ili osobom sa stalnim legalnim prebivalištem u SAD-u.

– Zabrana ulaska ograničava mogućnost aerodromskog tranzita. Aerodromski tranzit trenutno nije moguć za osobe koje su u periodu od 14 dana prije putovanja boravile u gore pomenutim područjim/državama.

Katar

Ulazak u Državu Katar je još uvijek zabranjen za strance, uključujući i bosanskohercegovačke državljane u posjetilačke turističke svrhe po osnovu kratkoročne vize.

– Ulazak u Katar je moguć samo za strance (uključujući i bosanskohercegovačke državljane) koji su nosioci katarske boravišne dozvole, uz posebnu ulaznu dozvolu za povratak u Katar (Exceptional Entry Permit), s tim da postoje stroge mjere hotelskog karantina po ulasku u Katar, koji se mora unaprijed rezervisati preko specijalne online platforme https://www.discoverqatar.qa/welcome-home/, kao i obavezan PCR test ne stariji od 72 sata, izdat od strane medicinskih institucija odobrenih od strane lokalnih ministarstava zdravstva.

– Takođe, u Katar je dozvoljen ulazak i predstavnicima zvaničnih državnih delegacija, nosiocima diplomatskih i službenih putnih isprava, uz prethodnu najavu diplomatskim kanalima.

Meksiko

Prema podacima Ministarastva vanjskih poslova BiH – državljanima BiH nije douvoljeno ući u Meksiko, osim izuzecima.

Ulazak je odobren za nižna putovanja. Putovanja koja nisu nužna uključuju putovanja koja se po prirodi smatraju turizmom ili rekreacijama.

– Putnici i članovi posade aviona koji pristižu na meksičke aerodrome mogu biti podvrgnuti zdravstvenim pregledima, uključujući provjeru temperature. Oni koji pokazuju simptome mogu biti podvrgnuti dodatnom zdravstvenom pregledu i / ili karantinu.

Sve dodatne detalje o ulascima u pojedine države možete pronaći na OVOM linku.

AUTOR: N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno