Biznis

Šta radnici iz BiH trebaju znati kada odlaze na rad u Sloveniju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Šta radnici iz BiH trebaju znati kada odlaze na rad u Sloveniju- Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH posjetila je institucije nadležne za oblast zapošljavanja koje djeluju u Republici Sloveniji radi praćenja realizacije Sporazuma o zapošljavanju radnika iz Bosne i Hercegovine u Sloveniji.

Tom prilikom delegacija Agencije posjetila je nekoliko poslodavaca koji zapošljavaju naše državljane, te je izvršen uvid u radno-pravne uvjete u kojima rade. U drugom dijelu posjete održani su sastanci s rukovodstvom Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije, te rukovodstvom Nezavisnog sindikata radnika Republike Slovenije.

Fokus razgovora odnosio se na zaštitu prava radnika iz Bosne i Hercegovine koji su, putem navedenog sporazuma o zapošljavanju, zaposleni u Sloveniji. Tom prilikom je konstatirano da najveći broj slovenačkih poslodavaca zapošljava radnike iz Bosne i Hercegovine ciljano tj. radnici se zapošljavaju putem slobodnog odabira poslodavca odnosno direktnim kontaktom između poslodavca i radnika, ali da u takvoj situaciji dio radnika ostaje uskraćen za informacije o pravima po osnovu rada, što proizvodi zloupotrebe od poslodavaca.

Stoga je zaključeno da je potrebno posvetiti dodatnu pažnju informiranju bh. radnika o njihovim pravima, te načinima zaštite radničkih prava u Republici Sloveniji. U tom smislu naglašena je uloga Info tačke za strance u Sloveniji, te Agencije za rad i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini.

Zaključeno je da se ovo pitanje u što skorijem periodu sistemski uredi između ove dvije institucije, a posebno da se definiše minimum informacija koje moraju biti predočene radnicima prilikom odlaska na rad u Sloveniju.

Na tom tragu direktor Agencije Muamer Bandić i predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Slovenije Boris Perš održali su sastanak kojem su prisustvovali i radnici iz Bosne i Hercegovine. Na sastanku je u osnovi potvrđeno da se radnici koji dolaze iz Bosne i Hercegovine na rad u Sloveniju trebaju temeljitije pripremiti za slovenačko tržiste rada, a posebno u smislu upoznavanja o njihovim radničkim pravima ali i obavezama prema poslodavcu.

U tom smislu zaključeno je da je neophodno izvršiti pripremu radnika pred odlazak na rad, upoznati ih s minimumom prava iz radnih odnosa, skrenuti im pažnju na nedostatke i propuste koji su do sad uočeni, informirati ih o institucijama koje su nadležne za zaštitu prava iz radnih odnosa i omogućiti im kontakte s njima.

Nadalje, zaključeno je da je radnicima potrebno posebno naglasiti da svaka institucija može reagovati i pružiti zaštitu prava iz radnih odnosa samo nakon prijave od strane radnika i da prijava predstavlja poziv nadležnim institucijama da se uključe u zaštitu tih prava.

Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i Nezavisni sindikat radnika Slovenije su po ovom pitanju dogovorili saradnju, saopćeno je iz Agencije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno