Zenica

Saopćenje za javnost povodom rada azila u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vezano za sve učestalije natpise o povećanom broju napuštenih pasa na ulici, kao privredno društvo, koje je sa Gradom Zenica potpisalo ugovor o održavanju Sklonista za napuštene pse Stranjani, dužni smo da obavijestimo javnost o sljedećim činjenicama:

Pfotenherz d.o.o. Zenica je dana 01.06.2022, kao najpovoljniji ponuđač, zaključio ugovor sa Gradom Zenica, kojim su definisane ugovorne obaveze obje strane između ostalih i održavanje Skloništa za napuštene pse. Svoju obavezu, saglasno kapacitetu Skloništa i broju pasa predviđenog ugovorom, smo uredno izvršavali, o čemu svjedoče brojna sklanjanja pasa kako po pozivu građana tako i policije onoliko koliko bude slobodnih mjesta u azilu. Ne možemo, a da ne navedemo šta smo sve preduzeli u periodu od 01.06.2022 do danas:

= nabavak i izgradnja drvenih kucica za sve pse u azilu (trenutan broj pasa je 154)
= kroz ugovor i tendersku dokumentaciju propisan je kapacitet azila i ogranicen na 100 pasa, koje smo prosirili na 150 mjesta od vlastitih sredstava (izgradnja vanjskog paviljona za pse i dodatnih 8 unutrasnjih i vanjskih boksova}
= pokrivanje cijelog objekta azila video nadzorom = renoviranje unutrasnih prostorija
= rekonstrukcija vodovne cijevi od 600 metara, koja je iznosila trosak od 4.500 KM, koje opstina nije htjela refundirati
= sanacija i rekontrukcija makadamskog puta sa glavne ceste Stranjanja do azila, kojeg smo napravili o svom trosku, koji je gradonacelnik, Fuad Kasumovic, obecao vec na prvom sastanku, a nije ispunio
– ima jos mnogo toga, sto smo ulozili u azil, kao npr. elektroinstalacija, ves masina, bojleri, koji se kvare redovno, konvektori, cesme, vodena pumpa, etc.
= od 01.06.2022 pa do danasnjeg dana je sklonjeno cca. 200 pasa sa ulice, isto toliko pasa je i kastrirano

Dana 07.07.2023 Kantonalna veterinarska inspekcija je zbog neuslovnosti karantina ( prostora za smještaj pasa koji se tek dovedu u Sklonište i koji je obavezan na period od 10 dana } donijela rješenje kojim je zabranila prijem pasa u karantin, dok se ne obezbijede uslovi koji su naloženi rješenjem o čemu smo odmah pismeno obavijestili gradsku upravu kao vlasnika Skloništa. Gradska uprava je, kako usmeno tako i pismeno, dala obećanje da će obezbijediti sredstva za sanaciju karantina, jer ovo privredno društvo nema ovlasti preduzimati bilo kakve građevinske radove na zemljištu vlasništva grada Zenice, niti je to naša ugovorna obaveza.

Dakle, od mjeseca jula imamo zabranu prijema pasa u Sklonište dok se ne postupi po nalogu kantonalne veterinarske inspekcije, u suprotnom rizikujemo kažnjavanje od strane inspekcije.

Ujedno podsjećamo cijenjene građane da je na snazi Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH ( Službeni glasnik BiH br.25/2009 i 9/2018 } kojim je propisano osnivanje i rad Skloništa. Svako Sklonište u BiH je ,,no-kill shelter”! što znaci da je zabranjeno ubijanje pasa osim u slučajevima propisanim čl. 14. Zakona, uz prijetnju krivične i prekršajne odgovornosti.

Naši zaposlenici su svakodnevno izloženi napadima i prijetnjama, kako građana koji zovu da se sklone psi, tako i onih stanovnika koji ne daju da se psi sklone kada se po njih dođe, o čemu postoje i policijski zapisnici. Napominjemo da osim pasa na ulici skoro pa svakodnevno zovu vlasnici koji se žele riješiti svojih pasa ili ih jednostavno ostave pred kapijom azila. Sklonište nema kapacitet da primi sve napuštene pse, bez obzira na broj udomljenih pasa iz Skloništa.

Takodjer sredstva koje je nasa firma dobila za upravljanje azilom za mandat od 2 godine u periodu od 01.06.2022 do 31.05.2024 je 289.700 KM, mjesecno cca. 12.000 KM, sto cak nije ni dovoljno da se mjesecno isplate plate i doprinosi radnicima i kupi hrana psima { po ugovoru je obaveza da se zaposli 6 radnika }. Svi ostali troskovi, kao sto su npr. potrosnja goriva i amortizacija vozila azila, odrzavanje zelene povrsine i zemljista { minimalno 2 puta godisnje ), ciscenje kanalizacije i otpadnih voda, vrsenje analiza vode i hrane, nabavak slame, obezbjedjenje buradi i kaca za vodu, veterinarski troskovi i lijecenje pasa (pregledi, operativni zahvati, lijekovi, kontrole}, gradjevinski materijal koji je potreban za obnavljanje dotrajalih boksova, kucica, ograde, vrata i ostalog inventara azila, su placeni privatnim sredstvima, koje do sada u proteklom periodu iznose oko 50.000 KM.

Obavještavamo gradjane da momentualno nema mjesta u azilu, jer je kapacitet azila popunjen. Ni po zakonu i moralnom nacelu necemo ubijati zdrave pse, da bi oslobodili mjesto. Za sirenje laznih, nepotvrdjenih objava, informacija, optuzbi i kleveta svako ce biti prijavljen nadleznim organima i krivicno gonjen.
Za sve naprijed navedeno posjedujemo relevantnu dokumentaciju koju ćemo rado prezentirati jer nemamo razloga, ni potrebu, da bilo sta skrivamo kako od građana tako i novinara.

I ono najvažnije, vrata azila su otvorena svaki dan od 8 do 18 sati te pozivamo sve građane da nas dodju posjetiti, uvjeriti se u rad azila, u popunjenost kapaciteta, a možda i udomite nekog psa i time oslobodite mjesto nekom psu sa ulice. Nasa parola je bila i ostala “udomi, ne kupuj”. Imamo i web stranicu sa slikama pasa koju mozete posjetiti, mozda vam se svidi neki pas: www.udomipsazenica.ba

U prilogu relevantne odredbe Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Član 14
(Eutanazija)
(1) Eutanazija životinja može se sprovesti ako:
a) se životinja ne može izliječiti, a ostanak u životu će joj uzrokovati nepotrebne botove i patnju; b) je životinja dostigla visoku starost i otkazuju joj osnovne životne funkcije;
c) životinja boluje od neizlječive i/ili zarazne bolesti, posebno one koja može ugroziti ljude;
d) je životinja opasna za okolinu;
e) je životinja u agoniji.
(2) Za slučajeve iz stava (1) tačka a) i b) ovog člana, o usmrćivanju odlučuje imalac životinje, po preporuci veterinara, a za slučajeve iz stava (1} tačka c), d) i e) ovog člana, veterinar.
(imaoca životinje) Novčanom kaznom u iznosu od 30,00 KM do 10.000,00 KM kazniće se za prekršaj imalac životinje ako: a) obavlja radnje iz člana 3. ovog zakona; b) obavlja radnje u suprotnosti sa članom 4. ovog zakona; c) ne obavlja dužnosti iz člana 5. ovog zakona; d} drži kao kućne ljubimce životinje navedene u članu 6. stav (3) ovog zakona; e} drži neregistrovane kućne ljubimce (član 8. ovog zakona); f) se ponaša suprotno članu 10. ovog zakona; g) dozvoli izvođenje operativnih i zootehničkih zahvata bez anestezije (član 11. ovog zakona); h) dozvoli izvođenje amputacije (član 12. stav (1) ovog zakona); i) usmrćuje životinje u suprotnosti sa članom 14. stav (1) tačka a) ( b) ovog zakona; J) postupa u suprotnosti sa članom 24. ovog zakona;
k) sputava životinje (član 26. ovog zakona);
I) ometa rad veterinarskog inspektora u obavljanju inspekcijskog nadzora iz člana 37. stav (1) tačke a) | b);
m) ometa rad službenog veterinara u obavljanju inspekcijskog nadzora iz člana 38. stav (1) tačke c) i d) ovog zakona;
n) obavlja radnje u suprotnosti sa članom 7. ovog zakona.

Član 42
(Prekršaj pravnih i fizičkih lica)
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 200,00 KM do 200.000,00 KM kazniće se za prekršaj pravno lice ako:
a) obavlja radnje iz člana 3. ovog zakona;
b) obavlja radnje u suprotnosti sa članom 4. ovog zakona;
c) ne vodi registar životinja (član 8. ovog zakona);
d) prodaje kućne ljubimce suprotno članu 9. ovog zakona;
e) ne pruži hitnu veterinarsku pomoć (član 10. stav (2) ovog zakona);
f) izvodi operativne i zootehničke zahvate bez primjene anestezije (član 11. stav (1) ovog zakona);
g) usmrćuje životinje u suprotnosti sa članom 14. stav (1) tačke c}, d) i e) i članom 15. ovog zakona;
h) postupa u suprotnosti sa članom 18. i 19. ovog zakona;
i) kolje životinju u suprotnosti sa članom 16. i 17. ovog zakona;
j) postupa sa divljim životinjama u suprotnosti sa članom 20. ovog zakona;
k) uzgaja divlje životinje suprotno članu 23. ovog zakona;
I) postupa u suprotnosti sa članom 25. ovog zakona;
m) se ponaša suprotno odredbama člana 28. ovog zakona;
n) se ponaša suprotno odredbama člana 29. ovog zakona;
o) izvodi eksperimente na životinjama u suprotnosti sa članom 31. ovog zakona;
p) ne ispunjava uslove iz člana 32. ovog zakona;
r) ometa rad službenog veterinara u obavljanju inspekcijskog nadzora iz člana 38. stav (1) tačke d)}, e}, f), g), h) i i) ovog zakona;
s) obavlja radnje u suprotnosti sa članom 7. ovog zakona.

(2) Za prekršaje iz stava (1) ovog člana kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 200,00 do 20.000,00 KM i odgovorno lice u pravnom licu.

Član 318
Mučenje i ubijanje životinje
(1) Ko životinju teško zlostavlja ili izlaže nepotrebnim ili dugotrajnim mukama, ili joj nanosi nepotrebne boti, ili protupravno razara životinjska staništa u većoj mjeri ili na širem prostoru, ili protivno propisima ubija životinje, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.
(2) Ko krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini radi opklade ili drugog pribavljanja imovinske koristi, ili ako je krivičnim djelom iz stava 1. ovog člana prouzrokovano uginuće većeg broja ž’votinja ili životinje čija je vrsta posebno zaštićena, kaznit će se novčanom kaznom ih kaznom zatvora do jedne godine.

Zenica, 30.11,2023 Pfotenherz d.o.o. Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno