Info

Medicinski uređaji moraju biti podvrgnuti kontroli

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uvođenjem medicinskih uređaja s funkcijom mjerenja u zakonsko mjeriteljstvo osiguran je okvir za unapređenje kvaliteta dijagnostike i tretmana pacijenata u Bosni i Hercegovini, odnosno kvaliteta zdravstvenih usluga uopće.

Harmoniziranjem legislative u ovoj oblasti s evropskim mjeriteljskim standardima i direktivama, a na zahtjev Evropske komisije (EC) i slijedom preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), zdravstveni sistem u BiH je dobio mehanizam za zakonito i sistematično djelovanje u ovoj oblasti.

U vezi s tim, Institut za mjeriteljstvo BiH je, na temelju ranije utvrđenih propisa, sačinio podzakonske akte koji su usvojeni na nivou BiH (Službeni glasnik BiH 74/14), a za verifikaciju medicinskih uređaja imenovana je mjeriteljska/verifikaciona laboratorija VERLAB sa sjedištem u Sarajevu.

Kako je Feni kazao direktor VERLAB-a Almir Badnjević, pitanju stanja, inspekcije, odnosno nadzora nad medicinskim uređajima/aparatima ubuduće će se morati posvećivati puno više pažnje, na što obavezuje usvojena regulativa, a posebno nemila dešavanja u oblasti tretmana pacijenata koja, nerijetko, dovode do tragičnih posljedica.

“Sve zdravstvene ustanove – javne i privatne dužne su do 15. septembra izvršiti verifikaciju vlastitih medicinskih uređaja u skladu sa standardima propisanim harmoniziranom regulativom”, istaknuo je ovaj mladi stručnjak i predavač na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i Internacionalnom Burch univerzitetu iz oblasti biomedicinskog inžinjeringa, koji je izabran i za izvršnog direktora Društva za medicinski i biološki inžinjering u BiH.

Badnjević, istovremeno, upozorava da je procent zdravstvenih ustanova koje su izvršile zakonsku obavezu, odnosno verifikaciju medicinskih uređaja koje koriste u svakodnevnoj praksi, ispod 50 posto.

Usto, ističe da su odgovarajućim zakonskim, odnosno podzakonskim aktima predviđene i sankcije za one koji se ogluše o spomenutu obavezu, te da se one za pravne osobe/subjekte kreću do 20.000 KM, a da će se, u slučaju kršenja propisa, sankcionirati i odgovorne fizičke osobe.

Podsjeća da su zakonskim mjerilima, na temelju usvojenih akata, proglašeni – EKG uređaj, defibrilatori, anesteziološke mašine, respiratori, neonatalani pedijatrijski inkubatori, infuzomati, perfuzori, dijalizni aparati i pacijent-monitori i terapeutski ultrazvuci.

Naime, uvođenjem u zakonsko mjeriteljstvo medicinskih uređaja s funkcijom mjerenja koji su najzastupljeniji u dijagnostici i terapiji, osigurava se redovan mjeriteljski nadzor kroz redovne i vanredne verifikacije, čime se osigurava njihova tačnost, a troškovi usluga iz te domene znatno smanjuju.

Badnjević navodi, da je Institut za mjeriteljstvo BiH proveo detaljno istraživanje na planu stanja medicinske opreme/uređaja i načina kontrole njihovih mjeriteljskih karakteristika, kojim su obuhvaćeni – tri klinička centra, 26 bolnica, 63 doma zdravlja i više od 350 privatnih zdravstvenih ustanova u BiH.

Po njegovim riječima, radi se o istraživanju provedenom u 2013. godini, a čiji su rezultati sadržani u Studiji “Mjeriteljstvo u medicini”.

Ova studija je, nedvojbeno, potvrdila potrebu za povećanim nadzorom nad medicinskim uređajima s funkcijom mjerenja, na osnovu čega je sačinjen prijedlog za uvođenje u zakonsko mjeriteljstvo spomenutih medicinskih uređaja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno