Info

Lista najjačih armija svijeta: Oružane snage BiH na listi

Lista najjačih armija svijeta: Oružane snage BiH na listi – Prema istraživanju međunarodne kompanije Global Firepower, najjaču armiju na svijetu imaju Sjedinjene Američke Države, druga je Rusija, a treća je Kina. Zatim slijede Francuska, Velika Britanija, Japan, Turska, Njemačka, Egipat, itd.

Najlošije rangirana vojska dolazi iz azijske državice Butan, a ispred nje su Surinam i Sijera Leone.

Iako se za nekadašnju Jugoslavensku narodnu armiju (JNA) govorilo kako predstavlja četvrtu vojnu silu u Evropi, države nastale raspadom bivše države nalaze se pri kraju popisa vojnih sila, osim Hrvatske, koja je u sredini i zauzela je 68. mjesto.

Vojska Srbije znatno je lošije rangirana te se nalazi na 89. mjestu, dok je slovenska vojska 114. Na popisu armija Bosne i Hercegovine je 121., a odmah potom slijedi Makedonija.

Zanimljivo, najnovija članica NATO-a, Crna Gora, uopće nije uvrštena na popis vojnih sila.

Autori analize su za procjenu u obzir uzeli više od 50 faktora. U napomeni istraživanja se navodi kako rangiranje sudionika ovisi ne toliko o ukupnoj količini vojne tehnike, koliko o ujednačenosti vojne moći zemlje i raznovrsnosti raspoloživog oružja.

Stručnjaci nisu uzimali u obzir nuklearno oružje, ali su nuklearne sile dobile dodatne bodove. Ključni faktor prilikom ocjenjivanja bila je brojnost, tako da su zemlje s velikim brojem stanovnika po pravilu imale veći rejting. Također, u obzir su uzeti geografski položaj zemlje, logistička fleksibilnost i količina prirodnih resursa.

slobodna-bosna.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem