Info

Litvanci najveći svjetski ovisnici o alkoholu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Litvanci najveći svjetski ovisnici o alkoholu – Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je listu nacija koje piju najviše alkohola na svijetu.

U daščari pored crkve u Vilinusu skupina Litvanaca govori o svojoj ovisnosti o alkoholu. Moderator je Kestutis Dvareckas, svećenik i bivši alkoholičar.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Litvanci piju najviše na svijetu. S godišnjom konzumacijom od 18,2 litre čistog alkohola po glavi stanovnika nadmašili su čak i notorne Ruse i Bjeloruse. “Za to je uglavnom kriv litvanski pesimizam”, kaže jedan psiholog. “Nije ovdje život toliko loš, ali takav nam je karakter, tugu utapamo u alkoholu”.

Vlada, opterećena visokom društvenom cijenom alkoholizma, tome pokušava stati na kraj zabranom reklamiranja alkoholnih pića i visokim porezima i trošarinama. Borba protiv alkoholizma jedno je od ključnih predizbornih obećanja koje je seljačko-zelenu koaliciju prošle godine iznenađujuće dovelo na vlast.

Još 1998. vlada je usvojila strategiju kojom je namjeravala smanjiti konzumaciju alkohola za 25 posto. U stvarnosti, konzumacija je do danas porasla za 130 posto. Nedavno je usvojen zakon kojim se prag za legalnu konzumaciju alkohola podiže s 18 na 20 godina. Hoće li ta mjera uroditi plodom ostaje za vidjeti.

Dvareckas je prestao piti zahvaljujući programu u 12 koraka, sličnom onom kakvim se koriste Anonimni alkoholičari u Sjedinjenim Državama uz podršku prijatelja i obitelji. Želeći prenijeti ono što je naučio, osnovao je 2009. program “As Esu” (Ja sam, na litvanskom) koji je kombinacija grupnih sastanaka, molitve, terapije.

U Litvaniji su 2015. godine 732 osobe, uglavnom muškaraci, umrli od opijanja. Još 76 ljudi na cesti su ubili pijani vozači. To su zapanjujući podaci za zemlju od samo 2,8 milijuna stanovnika. Zato i ne čudi što za oca Dvareckasa postojeći zakoni nisu dovoljno strogi. “Zašto još uvijek u prodavaonicama moram proći pokraj polica s alkoholom prije nego što dođem do mliječnih proizvoda?”.

Drugi dodaju da su osim zakonskih restrikcija za ublažavanje problema alkoholizma potrebni i drugi oblici pomoći. Medicinska pomoć za ovisnike o alkoholu u Litvaniji je i dalje rijetka, nužni lijekovi nisu na popisu onih koje financira država, a u cijeloj državi postoji samo pet centara za rehabilitaciju ovisnika.

ba.n1info.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno