Info

Nakon vrelog, sušnog ljeta, evo šta nas čeka: Prvi snijeg bi nas već uskoro mogao iznenaditi…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon vrelog, sušnog ljeta, evo šta nas čeka: Prvi snijeg bi nas već uskoro mogao iznenaditi… – Kalenadrski, jesen počinje 22. 9. u 21.02 sata, dok je klimatološki, počela danas. To je bila prilikaoda da Večernji list porazgovara s prof. Zoranom Zadrom, autorom stranice “Vremenska prognoza za RH i BiH – svakodnevna”.

– Sukladno sezonskim prognozama za ovo ljeto, ono je opravdalo očekivanja o nepogodama, vrućinama i požarima, tako da su moje analize pokazale tačnost. Bilo je konačno normalno, vruće ljeto, za razliku od zadnjih pet godina kada praktički pravih ljeta nismo imali, kaže Zadro.

Normalno ljeto

Analizirajući brojne dugoročne prognostičke materijale, Zadro je odlučio izdati sezonsku prognozu za jesen.

– Kada se sve sabere, očekuje nas sasvim temperaturno normalna jesen, s tim da bi područja istočnog Balkana mogla imati malo topliju jesen. Što se tiče zapadnog dijela Balkana koje obuhvaća našu regiju, postoji vjerojatnost da još malo ljeta bude u mjesecu septembru. Ponajprije se to odnosi na njegov prvi dio, nakon toga će vrijeme sve više temperaturno poprimati jesenska obilježja.

Ozbiljnije zahlađenje, kada bi prvi snijeg mogao zabijeliti vrhove gorja, moglo bi biti u oktobru i osobito u novembru, kada bi snježne padavine mogle zabijeliti i pojedine nizine regije Balkana. Naravno, sve će zavisiti koliko će biti jak hladni prodor i kuda će se atmosfeske tvorevine, poput ciklona i fronti, kretati.

Svi dugoročni trendovi prognoza ukazuju da bi, općenito, jesen bila aktivnija po pitanju padavina. Svakako treba upozoriti da bi, zbog relativno toplog Sredozemlja, ciklone i fronte koje nastanu na ovom prostoru mogle biti jače izražene nego je uobičajeno.

Ovakav scenarij omogućava rizik od grmljavinskih nepogoda i lokalno velikih količina kiše, koje bi mogle pasti u kratkom vremenu i stvarati probleme zemljama u i oko Sredozemlja. Uz česte smjene ciklona i fronti tu će biti zastupljen i vjetar, koji će pogotovo u drugome dijelu jeseni lokalno imati olujne i orkanske udare – naglašava Zadro.

Više padavina

Također je kratko prokomentirao i zimu.

– Gotovo svi dugoročni trendovi prognoza ukazuju na najmanje temperaturno normalnu zimu. Trebala bi biti aktivna po padavinama, tako da bi, osim zahlađenja kojih definitivno nije nedostajalo prošle zime, bilo i više padavina u odnosu na prošlu zimu.

Stoga, da sublimiramo, u idućih tri do šest mjeseci mogle bi biti aktivnije padavine

6yka.comStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno