Info

Koliko su sigurnosne institucije i agencije za provođenje zakona u BiH zaista odlučne

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Koliko su sigurnosne institucije i agencije za provođenje zakona u BiH zaista odlučne i opredjeljene za borbu protiv organizovanog kriminala?

Samo 5 od 14 institucija u Bosni i Hercegovoni donijelo je u predviđenom roku akcione planove kojima su detaljno razradile mjere i predvidjele konkretne aktivnosti u prevenciji i represiji organizovanog kriminala, kako je to naglašeno u Strategiji za borbu protiv organizovanog kriminala u Bosni i Hercegovini.

Naime, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 117. sjednici, održanoj 10. oktobra 2017. godine, usvojilo Strategiju za borbu protiv organizovanog kriminala u BiH za period 2017.-2020. godine. Predmetnom Strategijom predviđeno je da sve institucije, čiji su predstavnici učestvovali u radu Radne grupe za izradu strategije, donesu vlastite akcione planove. Akcioni planovi su trebali biti donijeti najkasnije u roku od dva mjeseca od dana usvajanja Strategije u jednoobraznoj formi, dogovorenoj od Radne grupe, s minimalnim oblastima za provedbu, a sve u skladu s ciljevima i mjerama utvrđenim u Strategiji.

Na osnovu informacija koje su dostavljene Centru za sigurnosne studije, samo su Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu, Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo pravde BiH ispoštovali dogovoreni rok te iskazali odgovornost i opredjeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala, jednu od najvećih sigurnosnih prijetnji za građane i društvo u cjelini.

Ostale institucije, odnosno Tužilaštvo BiH, Granična policija BiH, Služba za poslove sa strancima, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Republičko tužilaštvo Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federalno tužilaštvo Federacije BiH, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Policija Brčko Distrikta BiH, oglušile su se o ovu odredbu predmetne Strategije.

Takvim neodgovornim ponašanjem šalje se negativna poruka građanima da pomenute institucije, ignorisanjem svojih obaveza spram borbe protiv organizovanog kriminala, ne rade u interesu onih koji izdvajaju značajna budžetska sredstva za njihovo funkcionisanje, a samim tim utiču i na stepen povjerenja u institucije sigurnosti koje su najodgovornije za borbu protiv te pošasti i unaprijeđenje vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Nadamo se da će Ministarstvo sigurnosti BiH, čiji predstavnik je i predsjedavajući Radne grupe za praćenje provedbe mjera predviđenih Strategijom za borbu protiv organizovanog kriminala u Bosni i Hercegovini, preduzeti sve mjere iz njihove nadležnosti da obezbjede kvalitetnu implementaciju Strategije. Smatramo da ne treba posebno naglašavati zainteresovanost građana za konkretne i vidljive rezultate institucija zaduženih za sigurnost u borbi protiv organizovanog kriminala i stvaranje sigurnijeg i mirnijeg okruženja. Kvalitetni pomaci u borbi protiv organizovanog kriminala svakako su i jedan od značajnijih uslova i predmet konstantnih procjena Evropske unije, kako u domenu zaštite sigurnosnih interesa zamalja članica, tako i u domenu procesa integrisanja i ispunjavanja uslova Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Evropsku uniju.

Interes javnosti i civilnog društva za dešavanja u tom segmentu djelovanja institucija sigurnosti i agencija za provođenje zakona je nedvojbeno značajan pa ohrabrujemo relevatne instutucije da proaktivno i pravovremeno obavještavaju o stepenu implementacije Strategije i ispunjavanja odredbi i mjera koje su njom predviđene. Izostavljanje predstavnika civilnog društva u procesu izrade Strategije i nemogućnost uticaja na zastupanje interesa građana iz domena ljudske sigurnosti nije kvalitetna praksa, ali se može bar kompenzirati adekvatnim informisanjem javnosti o implementaciji Strategije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno