Info

Pravila i propisi za prelazak granice: Evo koliko čega smijete ponijeti sa sobom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Šta treba da znate kada putujete u Hrvatsku? Hrana, životinje, piće, cigarete, alkohol, lijekovi, novac – šta i u kojim količinama možete iz BiH unijeti u Hrvatsku? Krenite spremni na put, izbjegnite neugodnosti na granici. Gošća programa N1 bila je Darjana Maglov iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Naime, kada je riječ o prelasku državne granice i ulaska u Hrvatsku, kazala je:

“Moramo bitni svjesni i informirani šta smijemo prenijeti preko državne granice. Kada je u pitanju unos ličnog prtljaga bez naplate carine i PDV-a, vrijednost je do 300 eura po osobi. To je sve ono što mi nosimo na godišnji odmor, odjeća, obuća, higijena, potrepštine koje su potrebne za razumni period odmora”.

“Spomenut ću i vazdušni saobraćaj, tu je vrijednost do 450 eura, a za osobe mlađe od 15 godina do 150 eura”, kazala je Maglov.

Kada su treće zemlje kao što je BiH u pitanju, ograničenost je do 600 KM.

“Sve ono što je u prtljagu mora biti za ličnu upotrebu, ne smije biti za komercijalnu upotrebu. Npr. ako nosite više parfema, oni ne bi smjeli imati komercijalni karakter”, pojasnila je.

Akcizna roba

“U Hrvatsku se ne može unijeti više od 2 kutije cigareta, oni koji se na to ogluše čeka debela kazna. Moguće je prenijeti 40 cigareta, ili 20 cigarilosa ili 10 cigara ili 50 grama duhana u drumskom saobraćaju. Rakija, vino ili pivo moraju imati deklaraciju. Što se tiče alkoholnog pića sa udjelom alkohola više od 22 posto – 11 litara. Vino 4 litre ili pivo 16 litara. Sve informacije se mogu naći na sajtu UIO.gov.ba”, pojasnila je gošća N1.

“Važno je napomenuti da ako ponesete nešto više od propisanog, možete snositi visoke kazne, zato se trebamo pridržavati propisa, posebno EU”, dodala je.

Hrana i lijekovi

Kada je riječ o hrani, također postoje ograničenja.

“EU ima stroge propise. Za unos hrane iz zemalja EU nema ograničenja. Ali ako idete iz BiH ne možete unijeti meso i mesne proizvode, dopušteno je mlijeko u prahu za dojenčad i posebna medicinska hrana najviše do 2 kilograma. Hrana za ljubimce do 2 kilograma. Kada je riječ o medu ili jajima, do dva kilograma. Ako nosite čokoladu, morate paziti koliki je udio mlijeka.

Lijekove možete ponijeti za ličnu upotrebu i to ako imate propisanu terapiju. U nalazu mora biti navedena vrsta lijeka i istorija bolesti”, ispričala je Darjana Maglov za N1.

Izvor: N1Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno