Ljudi

IN MEMORIAM: Edin Muhić, dobra duša bosanska

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

IN MEMORIAM EDIN MUHIĆ, DOBRA DUŠA BOSANSKA

U utorak 22. novembra 2022. godine ili 27. rebiul-ahira 1444. hidžretske godine, u svojoj šezdesetoj godini na ahiret je preselio Edin Muhić, diplomirani inžinjer telekomunikacija i komunikacijskih tehnologija.

Na samom početku, važno je istaknuti da je rahmetli Edin na prvim višepartijskim izborima 1990. godine dobio povjerenje građana kao poslanik u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine i tu funkciju obnašao je do prvih poslijeratnih izbora.

Bio je po mnogo čemu interesantna ličnost. Tih, izrazito blag i staložen, okićen saburom i ostalim karakteristikama kojih ljudima ovog vremena izuzetno nedostaju. Živio je neprimjetno, a dugogodišnje prijateljstvo i historijske zasluge navele su me da napišem nekoliko redova o ovom izuzetnom bosanskohercegovačkom patrioti.

U Zenici je živio i radio posljednjih tridesetak godina, ali svoje Jajce ili tačnije rečeno Vinac nikad nije zaboravio, tamo se uvijek rado vraćao.

Rođen je 13.04.1963. godine u Vincu kod Jajca, a kroz naše razgovore moglo se osjetiti koliko se ponosio svojim selom, koje je zaista nekada bio pravi grad sam za sebe, jer se srednjovjekovni grad Vinac prvi put spominje 1453. godine u dubrovačkim izvorima i to deset godina prije pada Bosne.

Stari grad Vinac podignut je najkasnije u XIII vijeku, a cijela ta građevinska cjelina prvobitno je bila dvorac bosanskih plemića koji su u dolini Vrbasa čuvali prolaz prema Jajcu.

Kada sve navedeno sagledam, mnogo mi je jasnije zašto su prognanici koji su došli u Zenicu u oktobru 1992. godine, prvo govorili da su iz Vinca a tek nakon toga da su muhadžiri iz Jajca.

Vratimo se našem Edinu Muhiću koji je kao zastupnik ili poslanik bio direktan učesnik dešavanja tokom pregovora u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine krajem 1991. i početkom 1992. godine, a koje su dovele do održavanja “Referenduma u Bosni i Hercegovini” tj. bosanskohercegovačke nezavisnosti.

Na drugoj strani kao inžinjer telekomunikacija i zaposlenik u PTT Jajce, mogao je putem specijalnih veza i uređaja da prati pripreme i izvršenje agresije na Republiku Hrvatsku ali i pripreme jedinica JNA, paravojnih formacija i SDS-a koje se spremaju da preuzmu kontrolu nad bosanskohercegovačkim gradovima.

O svemu “iza zatvorenih vrata” obavještava i samog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Aliju Izetbegovića.

Posebno dramatično svjedočanstvo našeg Edina je ono u kojem su se putem zaštićenih vojnih veza mogle naslutiti pripreme za osvajanje Radio-televizijskog repetitora na planini Vlašić, kada su 1. maja 1992. godine vojne jedinice JNA iz pravca Skender Vakufa i paravojne formacije SDS-a napale RTV predajnik na Vlašiću i pritom ubili više pripadnika SUP-a koji su čuvali repetitor, te inžinjera tadašnje TV SA Bajrama Zenunija, dobitnika najvećeg ratnog priznanja značke “Zlatni ljiljan”.

Svjesni svega navedenog, odlučili smo se da u sklopu projekta “Batonovi muhabeti” produkcija „Baton-Arduba“ i IML TV, a povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, snimimo i emitujemo dijalošku emisiju pod nazivom: REFERENDUM O NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE – IZA KULISA. Autentično svjedočanstvo učesnika kroz prizmu 30 godina poslije, koje sa slikama možete pogledati na video linku u sklopu ovog in memoriama

Na samom kraju rekao bih još o Edinu da je bio pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine do posljednjeg dana rata, dobar prijatelj, komšija, džematlija, vrsni stručnjak i savjestan radni kolega.

Njegov brak krasilo je troje pametne djece koju je sa svojom suprugom Sabirom izveo na selamet, a za koju se iskreno nadam da će se poslije oca nametnuti ovoj društvenoj zajednici sa svim onim vrijednostima i manirima koje su nasljedili i naučili od svojih roditelja.

Izuzetno sam počašćen što mi je dragi Bog podario da upoznam i družim se sa ovim velikim patriotom naše lijepe domovine Bosne i Hercegovine.

Sa tugom i žaljenjem,

Dr.sc. Amir Ismić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno