Zenica

Grad Zenica danas slavi svoj 587. rođendan

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Grad Zenica danas slavi svoj 587. rođendan, koji se obilježava na dan kada je, 1436. godine, u historijskim dokumentima zabilježeno prvi put spominjanje sadašnjeg imena grada Zenica.

Dan Grada Zenice večeras će biti obilježen i svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, na kojoj će biti dodijeljene i nagrade zaslužnim pojedincima i ustanovama.

Ovogodišnji laureati su gradonačelnik tog grada Fuad Kasumović, kojem će biti uručeno priznanje “Grb grada Zenica”, a koje će posthumno dobiti i prof. dr. Mahmut Karalić. Priznanje “Nagrada Zenice”, uz koje se dodjeljuje i novčani iznos od 2.500 KM, bit će uručeno dr. Ibrahimu Ceri, a priznanje “Plaketa Zenice” bit će posthumno dodijeljeno bivšem nogometašu i nogometnom treneru Husniji Arapoviću te Udruženju građana “Naš most”.

Nakon svečane sjednice u Velikoj sali BNP-a bit će održan i koncert Edina Karamazova, jednog od najpoznatijih evropskih svirača lutnje i klasične gitare.

Obilježavanje današnjeg važnog datuma za taj grad počet će svečanim otvaranjem nove zgrade Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija (11.00 sati) te Aneksa B zgrade TechnoParka Zenica (13.00), a u 15.00 sati upriličit će se i darivanje prvorođene bebe na Dan Grada Zenica u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Zenica je, međutim, bila naseljena i u prahistoriji, a tome svjedoče i brojne arheološke iskopine na lokalitetima oko tog grada. Dolaskom Osmanlija u Bosnu, formirana je nahija Brod te Vrandučka kapetanija, a krajem 17. stoljeća Zenica je imala i oko 330 kuća. Prilikom pohoda habsburškog princa Eugena Savojskog na Bosnu, 1697. godine, Zenica je, kao i većina gradova dolinom rijeke Bosne, bila potpuno spaljena, a tom je prilikom pobijen i veliki broj uglednih građana te kasabe.

Kapitalni industrijski objekti, po kojima je Zenica i danas prepoznatljiva, nastali su u vrijeme vladavine Austrougarske monarhije u Bosni, koja je 1879. godine izgradila željezničku prugu od Bosanskog Broda do Zenice.

Već naredne godine otvoren je Rudnik uglja, 1885. godine i Fabrika papira te 1892. godine Željezara. Kaznionica, poznata kao Kazneno-popravni zavod Zenica, sagrađena je 1886. godine. Nakon 2. svjetskog rata, u sklopu socijalističke Jugoslavije, Zenica se brzo razvijala i širila te je neposredno pred rat brojala i 145.517 stanovnika (1981. godine bilo je 132.733, a 1971. godine 112.447 stanovnika), ali je protekla agresija na Bosnu i Hercegovinu uzrokovala novim velikim demografskim promjenama.

Tako je prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine Zenica imala 110.663 stanovnika.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno