Zenica

FOTO: Vrijedni Vrandučani u novom projektu – kameni zid sa bosanskim grbovima uz betonski zid kod tvrđave Vranduk

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vrijedni Vrandučani u novom projektu – kameni zid sa bosanskim grbovima uz betonski zid kod tvrđave Vranduk- Krajem aprila 2021.godine vrijedni Vrandučani započeli su novi hajr projekat. To je zamjena betonskog zida kamenim zidom, koji se nalazi na mjestu zvanom „Mostić“ u samom centru drevnog grada Vranduka i koji će se uklopiti u ambijent tvrđave i oko tvrđave. Radovi na zidanju kamena uz betonski zid su završeni, a na vrhu zida je sazidano od sedre mjesto za obraćanje prisutnim. Površina novog kamenog zida iznosi oko 70 kvadratnih metara. U zidu je ostavljeno osam otvora u koji će biti postavljeno šest bosanskih grbova kroz historiju, jedan grb Vranduka i jedan otvor, vjerovatno, za oglasnu ploču ili nešto drugo. Grbovi se rade od kamenih ploča, a majstor na CNC mašini, rođeni Vrandučanin Zijad Čamdžić, već ih uveliko završava sa velikim zadovoljstvom. Bit će ugrađeni u obliku kamenih ploča u sam zid koji se sređuje kao trajni zapis.

Potrebno je još ozidati i kamenu ogradu na vrhu zida, sličnu postojećoj koja vodi do tvrđave u Vranduku, kroz koju će biti postavljena metalna ograda, koju, takođe, radi majstor Zijad.

– Mještani Vranduka rade dobrovoljno od sebe ovaj zid i sve ovo, nije u pitanju nikakva firma. Najveći donator ovog djela je naš hadžija Besim Begić. Velika mu hvala na tome. Drago mi je vidjeti da su se mnogi Vrandučani odazvali ovom hajr dijelu, da ih Allah obilato nagradi za ovaj trud -, kazao nam je jedan od mlađih aktivista u Vranduku, Armin Begić.

Najvrijedniji član ove akcije je Vrandučanin Enes Fetić koji je tu svaki dan i koji je dao ideju za ovu hajr akciju. On je veliki, neumorni i dugogodišnji majstor za mnoge poslove.

– Tu nam je svaki dan naš komšija Šefik Čamđić koji obilazi radove i daje nam moralnu podršku. Šefik je jedan od najstarijih učesnika ovog hajr djela. Eksplatacija kamena se vršila koritom potoka Crni potok.

Do sada niko nije imao niti jednu povredu, kamen se dizao i na pet metara visine. Mogu reći da sam ponosan na dosadašnju aktivnost mojih vrijednih Vrandučana i da će ih još mnogo biti i da se neće stati na ovome -, saopštio nam je, Armin Begić, na kraju posjete ovom radilištu.

U foto galeriji donosimo izgled betonskog zida prije radova, foto bosanskih grbova, te foto stanja radova do 04.juna 2021.godine.

Ovom prilikom, Vrandučani se zahvaljuju svima koji su anonimno ili javno, na bilo koji način učestvovali u ovoj hajr akciji, bilo finansijski ili radom.

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno