Zenica

FOTO: Abakus realizovao projekat iz interkulturalnog odgoja “Medo putuje u Švedsku”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Abakus realizovao projekat iz interkulturalnog odgoja “Medo putuje u Švedsku” – Ispunjeni čistom srećom i zadovoljstvom što svakodnevno razvijamo nove inovativne ideje za učenje kroz igru, objavljujemo informaciju da je naš „Medo – Teddy bear“ u februaru putovao u Švedsku, kako bismo u okviru interkulturalnog odgoja više naučili o Švedskoj i vrtiću „LINEHEDS FÖRSKOLA“, te našim drugarima u Švedskoj predstavili našu državu, grad i vrtić.

„Medo“ je kupio ruksak i u njemu će ponijeti pismo direktorice vrtića, pisma djece i njihove radove, zastavu BiH, Bosanski lokum – kompanije Klas, šećernicu (dio tradicionalnog seta za kafu), ručno rađenu igračku – vezalicu za razvoj fine motorike – Skloppy Toys i CD sa slikama naše Zenice i vrtića (U prilogu prezentacija sa CD-a).

Naši Abakusovci su uzbuđeni zbog planiranog putovanja „Mede“ i jedva čekaju da nam se javi iz Švedske i da se vrati sa utiscima i materijalima za učenje o različitim kulturama, običajima i Švedskoj.

Vrtić kao odgojno-obrazovna institucija i mjesto koje pruža obrazovanje i odgoj cjelokupne društvene zajednice, trebala bi omogućiti stjecanje interkulturalnih kompetencija i navika kako bi društvo moglo napredovati u toj značajnoj dimenziji unapređenja i globalizacije. Razvojem društva u globalnim razmjerima, stigli smo do nivoa kada nije dovoljno samo poznavanje vlastitih vrijednosti svoje sredine, već i sredine drugih kultura i kulturoloških karakteristika, jer multikulturalizam odnosno interkulturalizam postaju nužni preduvjeti za aktivno građanstvo u duhu demokratije i poštovanja ljudskih prava. Ako je kumunikacija uspješna, međuodnos se temelji na poštovanju i razumijevanju, dok u suprotnom međuodnos postaje kompliciran. Komuniciranje i znati kako komunicirati daje veliku važnost i na međunarodnoj i na ličnoj sceni.

Priznavanje jednakosti i uvođenje same ideje multikulturalizma, postavlja nove zahtjeve ne samo prema pojedincima već i prema čitavom odgojno-obrazovnom procesu i odgojno-obrazovnim institucijama. Vrtić kao odgojno-obrazovna institucija predstavlja prvi važan susret s pluralizmom kultura i njen zadatak je odgajati i učiniti kulture drugih prihvatljivima.

Našim projektom su bila oduševljena djeca, roditelji, zaposlenici, ali i volonterka Almedina Spahić, koja je povela “Medu” na put u Švedsku, pa je po povratku izrazila svoje utiske:

“U periodu između 12. i 19. februara 2020., imala sam priliku da budem dio velikog i divnog interkulturalnog projekta. Naime, direktorica Emina Talić-Hakanović, par dana prije mog putovanja u Halmstad (Švedska),  je predložila da realizujemo ovaj projekat. Vrlo rado sam se odazvala na ovu inicijativu te sam povela „Medu“ na put.

Važno je napomenuti da vrtić „Lineheds Förskola“ radi po principu pedagogije inspirisane Reggio Emilia iz Italije. S obzirom da se ranije nisam susretala sa radom vrtića inspirisanih Reggio Emilia pedagogijom, ovaj projekat mi je osim usvajanja znanja i primjera iz područja interkulturalnog odgoja, omogućio i da se upoznam sa radom jedne tako inspirisane ustanove.

Samim dolaskom u švedski vrtić, Lineheds Förskola, bila sam oduševljena kako vanjskim tako i unutrašnjim izgledom vrtića. Velika okrugla zgrada sa 6 različitih odjeljenja, i svako odjeljenje je u drugoj boji i sa drugim imenom. Ogromno dvorište sa igralištima za djecu, kao i prostorom pogodnim za dječije istraživanje.  Unutrašnjost vrtića je jako jednostavna i prilagođena djeci i njihovim interesovanjima. Iznenadila sam se činjenicom da nemaju igračke nego su tu bili samo prirodni materijali poput drveta, zatim razne boje, perlice, te razni kreativni materijali. Samo u jednoj sobi imaju tepih i police sa lego kockama i igračkama dinosaurusa.

Posebno što me se dojmilo jeste spontanost odgajateljica u radu i dječija sloboda kretanja i odabira aktivnosti kojima će se baviti. Sve je otvoreno i dostupno djeci shodno njihovim interesima. Kada sam došla u vrtić sa medom, jedna djevojčica ga je unijela u prostoriju u kojoj su bila djeca. Djeca su mirno prilazila djevojčici sa medom i dodirivali ga i radoznalo razgledali njegovu mašnu i ruksak. Zbog zvjezdica na mašni predložili su da se zove „Zvijezda“ (šved. Stjärna). Zatim su odgajateljice otvorile ruksak i djeca su bila jako radoznala za poklone koje su vidjeli unutra. Zanimala su ih pisma drugara iz BiH, zatim crteži, poredili su boje zastave Bosne i Hercegovine sa bojama zastave Švedske. Zatim imena drugara iz BiH su im bila jako interesantna, jer su prepoznali neka imena koja su ista i kod njih. Ovaj vrtić je multinacionalan, te pored djece iz Švedske ima djece iz Sirije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Turske i mnogih drugih zemalja. Zbog toga imena poput Hamza, Iris, Ali i slično su ista što je djecu jako razveselilo. Također, djeca koja su iz Švedske prepoznali su imena Selma i Alma kao ista u ove dvije zemlje.

Na kraju, kada se slegnu svi utisci i doživljaji, mogu reći da sam jako ponosna i zahvalna „Abakusu“ na mogućnosti da budem dio ovako divnog projekta koji mi je omogućio da naučim mnogo toga. Najveća vrijednost ovog interkulturalnog projekta jeste ideja koju nosi – a ona je da su upravo kulture, nacionalnosti najveće bogatstvo koje čovjek ima. U svakoj novoj kulturi sa kojom se susretnemo možemo pronaći neke sličnosti sa svojom kulturom, ali i naučiti mnogo toga novog i pozitivnog.”

Uprava vrtića

PPU “Abakus” Zenica

T: 032 405 330

M: 061 913 611

E: [email protected]



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno