Biznis

Deficit kahve je neminovan

Deficit kahve je neminovan
Deficit kahve je neminovan
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Deficit kahve je neminovan- Iz Vanjskotrgovinske poljoprivredne službe stiže novi izvještaj o proizvodnji kahve u svijetu s nekim naizgled zbunjujućim vijestima: Brazil, najveći svjetski izvoznik kahve, izgubio je skoro pet miliona vreća kahve zbog suše u zemlji. Ipak, u isto vrijeme, globalna proizvodnja kahve pokazuje blagi uspon i to se pokušava održati tokom predstojeće sezone. Šta se onda događa?

Brazil nije samo vodeći svjetski izvoznik kahve, on je ujedno i jedini izvor za oko trećinu svih svjetskih kahvi. Čak i za vrijeme ogromnih suša u zemlji, oni i dalje raspolažu cifrom od oko 50 miliona vreća, za razliku od drugoplasiranog Vijetnama koji jedva da ima i pola od toga.

Ali, nešto čudno se događa. Ako pogledamo na svijet u cjelini, još se nije dostigao taj manjak koji su svi očekivali i prognozirali. Tačnije, iznosi kahve u svijetu zapravo su malo veći u odnosu na iznos iz prošlih godina. Kako se to dogodilo? U suštini, tri zemlje posjeduju neočekivane viškove kahve, zbog neuobičajeno savršenog uzgoja ove kulture. Dvije države, Honduras i Indonezija, u potrazi su za svojom rekordnom godinom. Vijetnam, kao drugi izvoznik kahve u svijetu, unatoč svemu, isporučuje dodatnih dva miliona vreća kahve.

Ove tri zemlje zajedno mogu nadoknaditi, ili čak neznatno nadomjestiti gubitak iz Brazila – barem zasad. U međuvremenu, globalna potrošnja kahve također je u porastu. U konačnici, možemo konstatirati da se možda trenutno izbjegao manjak kahve u svijetu ili u najmanju ruku da se taj rok odužio. Ali, po svim naznakama, manjak kahve je neminovan i on će se desiti.

novovrijeme.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno