Biznis

Mitalov rudnik počeo sa radom

Arcelor Mittal Prijedor
Arcelor Mittal Prijedor
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mitalov rudnik počeo sa radom – Rudnik “Arselor Mital Prijedor” nastavio je danas proizvodnju željezne rude nakon mjesec dana pauze i takozvanog čekanja za 840 radnika, rečeno je Srni u ovoj kompaniji. Privremena mjera donesena je s ciljem očuvanja radne snage i zadržavanja svih radnika na radnim mjestima.

Odluka je donesena zbog teške situacije na svjetskom tržištu čelika i željezne rude uzrokovane drastičnim padom cijena rude i čelika, a koja se odrazila i na poslovanje u Prijedoru i Zenici.

Proizvodnja željezne rude i otprema u zeničku željezaru izvjesni su za ovaj i za naredni mjesec, dok nastavak proizvodnje nakon prvog kvartala zavisi od stanja na tržištu čelika. Niske cijene čelika u svijetu redukovale su proizvodnju u Zenici koja je jedini kupac prijedorske rude.

Zenici je u planu prijem i prerada oko milion i po tona rude, dok je prijedorski rudnik već godinama kapacitiran na 2,1 milion tona. Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, prijedorski ogranak “Mitala” duguje 48.341.207 KM zaključno sa 30. novembrom 2015. godine, a kompanija ovaj dug osporava posredstvom suda.

Prema podacima sindikata rudnika, radnici kompanije kreditno su zaduženi ukupno za oko tri miliona maraka i međusobno su jedni drugima žiranti.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno