Biznis

Klas: novi domaći brand Smrznuto voće

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Klas i kooperanti: novi domaći brand Smrznuto voće – Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo zajedno sa svojim kooperantima promovirali su Klasov novi brand “Smrznuto voće“: maline, kupine, višnje, jagode, šumske kupine i borovnice u pakovanju od 350 g.

„Ovo je naša podrška razvoju domaće poljoprivrede, i to na način da domaćem proizvodu koji je 100% made in B&H damo novu vrijednost kroz stručnu i finansijsku podršku za uzgoj, preradu, pakovanje i plasman branda na police domaćih i stranih tržnih lanaca. Maline su sa bh. plantaža, industrijska prerada je urađena na bh. postrojenjima, ambalaža je od bh. dobavljača, dizajn i marketing su bh. također.

Novi Klasov brand smrznuto voće je primjer kako se cijela prehrambena industrija može razvijati, od primarne poljoprivredne proizvodnje koja ima materijalnu, ali i stručnu podršku velikih sistema kakav je naš, preko prerade, a zatim i plasmana jakih brandova na domaće i inozemna tržišta. Od izvoza balvana nema neke velike koristi, ali kada izvozite brandove, onda korist i sigurnost imaju svi u lancu proizvodnje, ali i cijelo društvo“, izjavio je Rusmir Hrvić, predsjednik uprave AS GROUP i direktor Klas d.d. Sarajevo.

Klas je prošle godine imao oko 800 kooperanata-proizvođača jagodastog voća, a ove godine planirano je ostvariti saradnju sa 1.500 proizvođača, te otkupiti i preraditi oko 2.500 tona malina i drugog jagodastog voća.

„Pored hladnjače u Blažuju, na raspolaganju će nam biti naša nova hladnjača u Tešnju čiji je kapacitet 1.100 tona, te skladišni kapaciteti Vegafruita iz Gradačca. Kao i uvijek, tokom cijele godine stručnim savjetima, edukacijom i kontinuiranim nadzorom terena pomagat ćemo našim kooperantima, kako bi na kraju sezone imali bogat urod i vrhunski kvalitet voća, a sve u cilju postizanja visokih prinosa i dobrog kvaliteta plodova, bez pesticida, i sigurne mikrobiološke ispravnosti“, rekao je Esad Babić, agronom u Klasu.

O novim proizvodima na promociji su govorili proizvođači iz Busovače, Travnika, Kiseljaka, Sarajeva, Viteza, Donjeg Vakufa, Visokog.
„Uzgajam maline od 2001. godine, kada je Klas pokrenuo ovaj projekat, i tako obezbjeđujem egzistenciju za svoju šestočlanu porodicu. Imam 4,5 dunuma zemljišta, ali ove godine planiram širiti plantažu, jer vidim svoju sigurnost i bolju budućnost u uzgoju jagodastog voća“, rekao je Salkan Zlotrg iz Viteza.

Munib Isaković iz Busovače smatra da Klas organiziranim uzgojem i otkupom jagodastog voća direktno pomaže razvoj domaće poljoprivrede. Zahvaljujući uzgoju malina, petočlana porodica Isaković pristojno živi tokom cijele godine, ali i odvaja dio novca za investicije. Do danas su udvostručili površinu svoje plantaže, te nesebično educiraju i druge proizvođače o projektu.
„Imam veliku plantažu. Uzgajam kupine i maline, a u ime Klasa radim i kao otkupljivač drugih vrsta voća. Radim prema instrukcijama agronoma Klasa i provodim sve agrotehničke mjere, pa kvalitet voća ne izostaje“, rekao je kooperant Alem Hodžić.

Nedeljko Spaić je, također, dugogodišnji kooperant Klasa. Osim malina, na svom imanju u sarajevskom naselju Briješće uzgaja i krompir i prodaje ga sarajevskim buregdžinicama. U poslu mu pomaže sin Marko, po zanimanju ekonomista.

Plasmanom šest vrsta smrznutog voća Klas d.d. Sarajevo obogatio je svoju ponudu dubokozamrznutih proizvoda, te dao novu vrijednost malinama koje već godinama uspješno izvozi na tržište Europske unije.

„Vjerujemo da ovaj brend ima potencijal, domaći je u potpunosti, i zašto ne istaći, dopadljivog je dizajna, te da će mu potrošači ukazati povjerenje. Zajedno sa na našim kooperantima možemo garantirati prirodni okus, bogatstvo vitamina i sigurnost proizvoda. I smrznuto voće, kao i sva druga hrana iz Klasa, proizvedeno je u skladu sa međunarodno priznatim standardima upravljanja kvalitetom ISO i HACCP“, rekla je Dženana Pezer, brand menadžer programa dubokozamrznutih proizvoda u Klasu, te podsjetila potrošače da samo kupovinom domaćih proizvoda gradimo bolju Bosnu i Hercegovinu.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno