Info

BiH ne žali milione za egzotične asocijacije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH ne žali milione za egzotične asocijacije – BiH svake godine iz budžeta daje milione maraka na osnovu članstva njenih institucija u međunarodnim organizacijama, ali godinama niko nema informacije kakvi su efekti s obzirom na to da su na listi i neke egzotične asocijacije koje sa nama nemaju nikakve dodirne tačke.

Podaci o izvršenju budžeta institucija BiH za prvo tromjesečje ove godine pokazuju da je za članarine dato 3,98 miliona KM. Prošlogodišnjim budžetom za te namjene bilo je planirano 6,2 miliona KM, a potrošeno je 900.000 manje. Toliko novca je manje-više svake godine odlazilo iz budžeta u kase svjetskih i evropskih organizacija, među kojima su i neke bizarne poput Međunarodne organizacije za zaštitu morskog dna ili Generalne konferencije za utege i mjere.

Iako je još prije tri godine zatraženo da svaka institucija precizno navede organizacije čiji je član i mjesečne ili godišnje troškove koji iz toga proističu kako bi bila preispitana opravdanost članstva, odgovora još nema.

U Ministarstvu inostranih poslova BiH, koje je nadležno za tu oblast, juče nismo uspjeli da dobijemo odgovor da li su i koje institucije dostavile podatke. Još lani su u tom ministarstvu kazali da su rokovi za odgovore davno istekli, a da nijedno ministarstvo ni agencija nisu poslali mišljenje o opravdanosti članstva i plaćanja tih obaveza.

Da odgovori najvjerovatnije neće nikada ni stići, vjeruje poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić koja je godinama član parlamentarnih komisija za finansije i budžet i spoljne poslove. Ona kaže da na sjednicama komisija nikada nije bilo riječi o ovom pitanju i vjeruje da niko ne zna ni u kojim je organizacijama BiH član i da li od toga ima ikakve koristi.

– Ta pitanja su godinama bez odgovora. Oni koji bi trebalo da govore najviše, o tome uopšte ne govore, a ja kao opozicioni poslanik ne mogu obezbijediti podršku da se govori o tome. Poziciju ne zanima ništa, a raniji zaključak Savjeta ministara u vezi sa preispitivanjem članstva je najlakši put da se nešto nađe pod tepihom. Kada neko hoće da predstavi da se nešto radi, a da sve ostane u magli, onda usvoji zaključak i istog momenta zaboravi na njega. Parlament i njegove komisije i Savjet ministara imaju gomile zaključaka na koje se niko ne obazire – kaže Majkićeva.

Članarinama BiH u međunarodnim organizacijama bavili su se i revizori u najnovijem godišnjem izvještaju o izvršenju budžeta za 2016. godinu. Naglasili su da je Ministarstvo inostranih poslova u decembru 2015. godine zaduženo da planira novac i da ažurno vodi centralnu evidenciju članarina. To u praksi nije u potpunosti realizovano.

– Na osnovu dostavljene centralne evidencije članarina u međunarodnim organizacijama za 2016. godinu, ustanovljeno je da ona nije u potpunosti ažurirana i da ne sadrži podatke kao što su vrijeme trajanja članstva, u određenim slučajevima nije naveden datum prispijeća faktura, datum upućivanja naloga za plaćanje ili datum potvrde o uplati. Takođe, ona ne sadrži konačan iznos plaćenih članarina, odnosno ne vrši se sravnjavanje evidencije sa stanjem u glavnoj knjizi – naveli su revizori.

Neke od organizacija u koje odlazi novac iz budžeta

* Međunarodna organizacija za zaštitu morskog dna

* Generalna konferencija za utege i mjere

* Međunarodna sportska vojna organizacija

* Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj

* Evropski savez za akreditovanje

* Evropska i mediteranska organizacija za zaštitu biljaka

glassrpske.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno