Info

BiH: 20 od 83 granična prelaza ispunjavaju uslove za rad

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH: 20 od 83 granična prelaza ispunjavaju uslove za rad – Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH Saša Magazinović dobio je zvaničan odgovor od direktora granične policije BiH Zorana Galića na pitanja koja je postavio u vezi s uslovima rada Granične policije BiH (GP BiH).

Iz SDP-a je saopćeno da se u odgovoru, između ostalog, navodi da manje od 25 posto graničnih prelaza ispunjava standarde u pogledu infrastrukture te da na svega 20 prijelaza od ukupno 83, postoje uslovi za kvalitetno i efikasno vršenje graničnih provjera, dok se na ostalim stanje kreće “od lošeg do nikakvog”.

Galić je također u odgovoru naveo da se redovno analizira stanje infrastrukture, opreme i materijalnih sredstava za vršenje graničnih provjera i nadzora državne granice, kao i uslova za obavljanje radnih zadataka policijskih službenika GP BiH.

Kako je navedeno u saopćenju SDP-a, u odgovoru se dodaje i da je nesporna odgovornost Uprave za indirektno oporezivanje (UIO BiH) koja je po zakonu odgovorna za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, upravljanje i održavanje objekata i infrastrukture na graničnim prijelazima. Odgovornost za postavljanje zastava, kako se kaže u odgovoru, također je na UIO BiH, dok je zadatak Ministarstva prometa i komunikacija postavljanje oznaka i druge saobraćajne signalizacije kojom se obilježava granični prijelaz i njegovo područje.

“Zahvaljujem direktoru Galiću na odgovoru. Stanje na našim graničnim prelazima je očigledno zabrinjavajuće, jednako kao i uslovi rada graničnih policajaca. Ako je ovakvo stanje na zvaničnim graničnim prijelazima, zamislite onda kakvi su naši kapaciteti za borbu protiv raznih krijumčara i svih onih koji su spremni zloupotrebiti očiglednu poroznost naše granice. Nakon ovih informacija nas ne treba čuditi zvanična informacija Vijeća ministara u kojoj se tvrdi da su cijene narkotika u BiH već godinama nepromijenjene, čime država konstatuje stabilnost ovog ilegalnog tržišta i trenutno priznaje poraz”, smatra Magazinović.

Izražava nadu da će se državne institucije “probuditi i promijeniti ovo stanje, prije svega Uprava za indirektno oporezivanje, ali i Vijeće ministara BiH”.

“Sramota je da granični prijelazi kao prva slika BiH sa kojom se susreću ljudi dolazeći kod nas budu loša, a još je veća sramota kada dobijemo informaciju da granični policajci na nekim prijelazima nemaju izgrađen, čak, ni toalet”, komentarisao je Magazinović odgovor iz Granične policije, najavljujući nastavak aktivnosti na ovom pitanju, saopćeno je iz SDP-a BiH.

ba.n1info.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno