Info

BiH država sa najvećom dijasporom

Građani najčešće idu u Hrvatsku, Srbiju i Njemačku
Građani najčešće idu u Hrvatsku, Srbiju i Njemačku
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH država sa najvećom dijasporom- Bosna i Hercegovina među državama je s razmjerno najvećom dijasporom u svijetu, proizlazi iz informacije koju je Vijeće ministara BiH usvojilo u srijedu i koju će uputiti na raspravu u državni parlament kako bi se utvrdile smjernice državne politike o odnosu prema iseljeništvu.

Prema informaciji koju je sačinilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u inozemstvu sada živi milion i šesto sedamdeset i sedam osoba koje su rođene u BiH.
Kada se tome pribroje njihova djeca, odnosno pripadnici druge ili treće generacije, broj iseljenika iz BiH premašuje dva miliona. Prema sačinjenoj analizi, stopa emigracije iz BiH, u odnosu na broj stanovnika u zemlji, iznosi 44,5 posto, što tu državu svrstava u red zemalja s najvećim brojem iseljenika u odnosu na ukupan broj stanovnika.

Na temelju popisa stanovništva koji je u BiH proveden 2013. godine utvrđeno je kako u toj zemlji živi nešto manje od 3,8 miliona ljudi. Do rata ih je bilo oko 4,2 miliona. Zanimljivi su i podaci o iseljeništvu po državama u kojima su iseljenici odlučili nastaviti život nakon napuštanja BiH, iz kojih proizlazi kako su im glavna odredišta susjedne zemlje.

Tako u Sarajevu raspolažu s podatkom po kojemu najveći broj iseljenika iz BiH živi u Hrvatskoj i to tačno 409.357. Slijedi Srbija u koju su odselila 335.992 državljana BiH, a na trećem je mjestu Njemačka, koja je postala konačno odredište za gotovo 160 hiljada osoba iz BiH.

U Austriji ih živi nešto manje od 150 hiljada, SAD-u 132 hiljade, Sloveniji oko 96 hiljada, Švicarskoj 57 hiljada i Švedskoj 56 hiljada. Procjena je kako je većina državljana BiH dobro obrazovno, profesionalno i ekonomski etablirana u državama u kojima danas žive.

avaz.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno