Info

Bankama će biti zabranjen pristup osobnim podacima građana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bankama će biti zabranjen pristup osobnim podacima građana – Na popisu pravnih subjekata, koji ne spadaju u red javnih institucija, a koji su imali trajni pristup osobnih podacima građana, ukupno se nalazi 35 kompanija, rekao je direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH Petar Kovačević, piše Faktor. Ono što pada u oči je da većinu na popisu čine banke, te da je većina poslovnih subjekata sa stalnim pristupom osobnim podacima građana BiH u stranom vlasništvu.

Međutim, tu su i neke javne tvrtke koje su u vlasništvu entiteta ili županija. Odobrenje za pristup bazi podataka s osobnim podacima građana ovih 35 tvrtki je dobilo od Agencije za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Iz ove agencije su već ranije pojasnili da su suglasnosti za trajni pristup podacima davali na osnovu Pravilnika o pristupu podacima, kojeg je 2009. godine donijelo Vijeće ministara BiH. Na popisu se nalazi najviše banaka, ukupno 17. Nakon njih po brojnosti slijede mikrokreditne organizacije i fondacije – šest. Po tri su vodovoda i agencije za naplatu dugovanja, dvije su lizing kuće, te po jedan internet provider, telekomunikacijska tvrtka, osiguravajuća kuća i registar vrijednosnih papira. Svim poslovnim subjektima inspektori Agencije za zaštitu osobnih podataka su ukinuli pravo na trajni pristup podacima.

Prema riječima direktora Kovačevića, izricanje zabrane pristupa osobnim podacima građana nije jedina mjera koju su predložili inspektori Agencije za zaštitu osobnih dokumenata.

“U tijeku je postupak izdavanja rješenja kojim će IDDEEA-i biti zabranjeno izdavanje odobrenja kojim se pravnim osobama omogućava stalni pristup elektronskim evidencijama”, izjavio je Kovačević.

Također, Agencija će, kako je dodao, predložiti Vijeću ministara izmjene spomenutog Pravilnika o pristupu podacima, s ciljem njegovog usklađivanja sa Zakonom o zaštiti podataka BiH.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno