Zenica

Analiza položaja i potreba mladih u Zenici: Više od polovine mladih iz Zenice želi napustiti BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Omladinsko udruženje REaktiv provelo je istraživanje o položaju i potrebama mladih u Zenici. Na osnovu rezultata istraživanja, napravljena je Analiza položaja i potreba mladih u Zenici.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 389 mladih sa područja Zenice u dobi od 15 do 30 godina.

U analizi su istraženi problemi i potrebe mladih iz oblasti obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite, kulture i umjetnosti, aktivizma, sigurnosti, mobilnosti mladih, te o slobodnom vremenu, ali i pandemiji COVID-19.

Press konferencija, na kojoj će biti predstavljeni rezultati istraživanja održat će se u Hotelu Zenica u subotu 25.6.2022. g. s početkom u 10.00 sati.

Istraživanje je pokazalo da polovina mladih iz Zenice želi napustiti Bosnu i Hercegovinu, dok nešto više od 25% njih ne razmišlja o napuštanju države.

Ostali rezultati istraživanja pokazuju da skoro trećina mladih u Zenici doprinosi kućnom budžetu i na taj način olakšavaju svakodnevnu egzistenciju u svojoj obitelji, ali i da više od polovine mladih nije zaposleno u struci za koju su se školovali.

Ohrabrujuće je da je oko 75% mladih se izjasnilo da ne konzumiraju duhan i duhanske proizvode, ali čini se da je mentalno zdravlje mladih zapostavljeno. Skoro 60% njih tvrdi da su teško podnosili pandemiju korona virusa, a dvije trećine ih je teško podnosilo mjere zabrane. Više od polovine mladih žena u Zenici nije posjetilo ginekologa u posljednjih 12 mjeseci.

Istraživanje je sprovodilo Omladinsko udruženje REaktiv u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initative (BHRI), projekta kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), finansiran od strane Austrijske razvojne saradnje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno