Sudske klupe

Advokati Sabihe Husić: U Bosni se prašta sve osim uspjeha

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Advokati Sabihe Husić, Maida Galijatović i Nerma Bavčić, reagovale su na izvještavanje medija o potvrđivanju optužnice zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u slučaju poslovanja Medice Zenica gdje su pozvali medije da sve prepuste pravosudnim institucijama.

Kako se navodi u reakciji Galijatović i Bavčić upućenoj medijima, s ciljem pravilnog obavještavanja javnosti, ističu da su novinari dužni braniti ljudska prava, dostojanstvo i slobodu ličnosti, uvažavati pluralizam ideja i mišljenja, pridonositi jačanju pravne države i kao demokratski dio javnosti sudjelovati u kontroli nad djelovanjem vlasti i politike te da novinari kako se navodi “medijskim linčom presuđuju bez suđenja, na osnovu nepotvrđenih i neosnovanih optužbi, koje sve dosadašnje ozbiljne i respektabilne revizorske kuće, koje revidiraju sve ugovore sa donatorima sredstava i način utroška doniranih sredstava za svaki projekat, nisu pronašle.”
Nadalje se navodi da se zalaže za pravilnu primjenu zakona kao temelj vladavine prava i pravne države.

Više o samoj optužnici, njenom sadržaju i onome što Tužilaštvo tereti optuženu, iz sadržaja potvrđene optužnice, pročitajte NA OVOM LINKU. Podsjećamo, Zenicablog je, po okončanju istražnih radnji, početkom prošle godine, a prije podizanja optužnice, objavio priču o velikoj istrazi i sumnji na nezakonito trošenje sredstava i to ovdje

Ekskluzivno: Direktorica “Medice” Zenica osumnjičena za zloupotrebu položaja i “pranje” više stotina hiljada KM Zanimljivo, i tada je, kao i sada, uslijedila gotovo istovjetna reakcija advokatskog tima tada osumnjičene, koju smo objavili NA OVOM LINKU.  

I tada smo, kao i sada, naglasili da mediji kao što im i ime kaže, prenose informacije, te da smo o Sabihi Husić i Medici pisali ravno više od 210 puta u pozitivnom smislu u proteklim godinama i decenijama., Više NA OVOM LINKU. Zato se mediji ne mogu, ne trebaju i ne smiju optuživati za pristrasnost ili za huškačke aktivnosti, jer nisu mediji uradili bilo štaa, osium prenijeli javno dostupne informacije državnih organa. 

I ovaj put reakciju advokatskog tima u nastavku prenosimo u potpunosti, bez korekcija.

“Neprihvatljivo je da se na ovakav način blati dugogodišnji rad i trud jedne uspješne organizacije. Jer ako donator koji daje novac za odredjeni projekat u budžetu predvidi detaljno sve stavke i odobri troškove za izvršioce posla, ne vidimo šta je u tome sporno. Pogotovo što se svaki od projekata realizuje kvalitetno, na zadovoljstvo donatora za sredstva koja su namjenski odobrena za projekte.

Pri tome je važno naglasiti da se u konkretnom slučaju uopće ne radi o novcu poreskih obveznika, kako se pokušava nametnuti u objavljenom članku. Novac poreznih obveznika koji je Udruženje “Medica” Zanica dobilo od BH institucija je iskorišten u skladu sa zakonom i iz tih sredstava nisu isplaćivani nikakvi dodatni honorari ni plate.

Sav novac posredstvom projekata je obezbijedila Sabiha Husic sa svojim saradnicima.

Sigurni smo da “Medica” ne bi bila tako uspješna da donatori sumnjaju u ispravnost utroška sredstava, kvalitetan i posvećen rad nje i njenog rukovodstva.

Svi redovni izvještaji Udruženja “Medica” sa Sabihom Husić na čelu su odobreni i prihvaćeni, nezavisni međunarodni revizori koji su u kontaktu sa donatorima, izvršili su reviziju poslovanja nakon svakog izvršenog projekta. Od 2007. godine bi našli neku nepravilnost u radu Sabihe Husić i njenih saradnika da je istih bilo. Već 15 godina Udruženje aktivno radi na održivosti i opstanku sigurne kuće i pratećih servisa, obezbjeđuje materijalne, tehničke i stručne uslove da žrtve nasilja budu zbrinute, da se radi na njihovom savjetovanju, informisanju, terapijskom radu, medicinskoj i pravnoj podršci… i još mnogo toga.

Najrealniji rezultat senzacionalističkih medijskih objava je nepovjerenje donatora i smanjenje sredstava za projekte čiji su krajnji korisnici žrtve nasilja, traumatizirane i zlostavljane osobe, nezbrinute od strane države.

Pitanje je da li se radi o stvarnim propustima u poslovanju ili o neprihvatanju tudjeg uspjeha.

U Bosni se sve prašta osim uspjeha.

Pozivamo medije da prepuste pravosudnim institucijama da na zakonit način ispitaju svaku sumnju u povredu zakona, ali i da prate rad pravosudnih institucija u zajedničkom cilju, uspostavi vladavine prava.

Vjerujemo u pravdu i pravosudni sistem naše države koji promoviše pravo svakog čovjeka na fer i pravičan postupak, kao i u etiku novinarskog poziva koja podrazumijeva dužnost novinara da poštuju etiku javne riječi i kulturu dijaloga, uvažavajući dostojanstvo i integritet osobe o kojoj polemiziraju, građanska prava i slobode, nastojeći ostati nepristran.”, stoji u reakciji Galijatović i Bavčić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno