Sudske klupe

Ekskluzivno: Direktorica “Medice” Zenica osumnjičena za zloupotrebu položaja i “pranje” više stotina hiljada KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sabiha Husić, direktorica Udruženja “Medica” Zenica, specijalizirane ženske organizacije za brigu o najranjivijim kategorijama u društvu, osumnjičena je za krivično djelo “zloupotrebe položaja ili ovlaštenja” u stjecaju sa krivičnim djelom “pranje novca”, potvrđeno je portalu Zenicablog u Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Osim nje, osumnjičene su još četiri osobe, članice Nadzornog odbora “Medice”, Amira Alijagić, Irma Šiljak, Fatima Čajlaković-Mešanović i Hava Brandić. Njih se tereti za saučiniteljstvo u Zloupotrebi položaja.

Prema dostupnim informacijama, cijeli slučaj je “težak” nekoliko stotina hiljada KM, a u slučaj su do sada bili uključeni i Federalna uprava policije, Porezna uprava FBiH i Finansijska policija FBiH. Prema navodima iz izvora koje je kontaktirao naš Portal, radi se o “izvlačenju” stotina hiljada KM poutem raznih ugovora, koje je Husić “pravila” na svoje, ali i desetine drugih imena.

Tužilaštvo ZDK je provjerilo navode i u toku su istražne radnje, nakon kojih će najvjerovatnije biti podignuta optužnica.

“Medica” skoro tri decenije djeluje na području cijele Bosne i Hercegovine i nastoji odgovoriti na potrebe najranjivijih kategorija u društvu. To su žene i djeca preživjeli ratno silovanje i seksualno nasilje, mirnodopsko silovanje i ostale oblike nasilja u porodici i zajednici, kao i preživjele trgovinu ljudima.

Husić je na čelu ove organizacije koja djeluje kao Udruženje građana od 2007. godine. Zanimljivo, 2014. dobila je internacionalnu nagradu “Žena svijeta”, a njeni gosti u “Medici” su proteklih godina bili mnogobrojni zvaničnici, poput britanskog ministra vanjskih poslova Donalda Hejsa, glumice Anđeline Đoli, niza visokih zvaničnika Britanije, ali i drugih država.

Donatori “Medice” su iz Švicarske, Velike Britanije, Delegacija Evropske unije u BiH, UN WOMEN – Office in BiH, Medica mondiale iz Njemačke, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Kraljevine Norveške u BiH, Turska agencija za saradnju i koordinaciju TIKA, Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke i Norveške, Fondacija “Louis Leitz Stiftung” iz Njemačke, Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ i Women’s World Day of Prayer iz Njemačke, US Department of State, ali i mnogobrojne domaće institucije, kao što su Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Zeničko-dobojski kanton i Gradovi i općine Zenica, Kakanj, Vareš, Doboj Jug, Olovo, Maglaj, druga udruženja, fondacije….Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno