Zenica

Kako se mogu žaliti građani ZDK na policiju?

Ured za pritužbe ZDK
Ured za pritužbe ZDK
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako se mogu žaliti građani ZDK na policiju? Komisija za nadzor rada policije Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, u namjeri promocije uloge i značaja Ureda za pritužbe javnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, organizirala je danas okrugli “Šta građani trebaju znati o Uredu za pritužbe javnosti”.

Kao uvodničari učestvovali su predsjedavajuća Skupštine ZDK Draženka Subašić (DF), predsjedavajući Komisije za nadzor rada policije Skupštine Jasmin Duvnjak (SDA), predsjedavajući Ureda za pritužbe javnosti Mladen Veseljak, ministar unutrašnjih poslova ZDK Nikola Arsenić (SBB BiH) i načelnik Jedinice za profesionalne standarde MUP-a ZDK Abdulah Čizmić. Na skupu su učestvovali i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Zeničko-dobojskog kantona, predstavnici akademske zajednice, nevladinog sektora, međunarodnih organizacija, ali i građani.

Kako je istakao Veseljak, Ured koji je istinski servis građanima da im pomogne u zadovoljavanju pravde, prima pritužbe u dijapazonu od “općeg nezdovoljstva građana stanjem” koje nemaju veze sa radom policije, do konkretnih slučajeva, ali često i pritužbe na odluke sudske vlasti ili nezadovoljstvo radom drugih organa, koji opet nemaju veze sa radom policije.

Jedinica za profesionalne standarde u MUP-u ZDK, istakao je Čizmić, između ostalih, ima odjeljenje Unutrašnje kontrole, koje prima, obrađuje i djeluje po pritužbama na rad policajaca i MUP-a i tijesno sarađuje sa Uredom, kojeg uglavnom čine ljudi iz javnog života, koji nisu pripadnici MUP-a.

Građani su pozvani da putem Ureda za pritužbe javnosti, a i “unutrašnje kontrole” MUP-a prijavljuju samo konkretne slučajeve nezadovoljstva radom ili saznanja da policajci ili drugi pripadnici MUP-a krše zakone.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno