Naše

Foto: imena 329 budžetskih korisnika kojima su isplaćene plaće veće od tri prosječne u ZDK, 12 direktora prima više od 3.500 KM mjesečno

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto: imena 329 budžetskih korisnika kojima su isplaćene plaće veće od tri prosječne u ZDK, 12 direktora prima više od 3.500 KM mjesečno – Zenicablog je jučer prenio tekst kolega iz Oslobođenja o zastupničkom pitanju o isplati plaća većih od tri prosječne plaće u ZDK, što je u suprotnosti sa odlukama ovog organa i Vlade ZDK. Tekst možete vidjeti NA LINKU OVDJE. U prilici smo vam prezentirati izvještaje koje su Porezna uprava i nadležna ministarstva dostavila u Skupštinu ZDK, a na njima se, kako je navedeno nalaze osobe kojima su osnovne plaće veće od propisanog “uzorka”.

U nekim slučajevima su navedeni puni iznosi (sa naknadama, dodacima), a u nekim samo osnovica plaće, čak i bez odredbi o menadžerskim ugovorima, kojima su one dodatno uvećane. Iako smo zatražili, još nemamo nikakvu reakciju nadležnih da li će se zaustaviti isplate barem “najekstremnijih” primjera, odnosno isplata plaća iz budžeta u iznosima od četiri, pet ili šest hiljada KM.

POSEBNO ZANIMLJIVO je da je zastupnik u Skupštini ZDK Hasan Handžić ove podatke tražio 28. aprila, iz Porezne uprave su promptno dostavljeni odgovori – 16. maja. Potom, punih PET MJESECI dokument je “ležao” u ladicama, po svemu sudeći dok ne prođu izbori, da bi potom ovih dana uručen osobi koja ga je zahtjevala, ali ne i ostalim zastupnicima, što je inače običaj sa odgovorima na zastupnička pitanja. 

Uvažavajući stručnost, stručnu spremu, znanje i zvanje pojedinih funkcionera i direktora, napominjemo da se radi o kršenju Odluke o limitiranju plaća na iznos tri prosječne u ZDK za prethodni mjesec, i to bez ikakvih sankcija, te da se radi o plaćama direktora i rukovoditelja javnih ustanova, preduzeća i institucija, te se na njih nikako, obzirom da plaću dobijaju iz budžeta, ne može odnositi odredba o plaći kao poslovnoj tajni.

Izdvajamo plaće u iznosima većim od 3.500 KM: 

EMIR ČABRIĆ, Dom zdravlja Doboj-Jug 6.908,21 KM
FIKRET OPERTA, Dom zdravlja Vareš 5.274,76 KM
RIFAT SEJDINOVIĆ, Opća bolnica Tešanj 5.063,46 KM
EKREM KAHRIMAN, Vodovod i kanalizacija Zenica 4.717,13 KM
MIRSAD TURSUM, Dom zdravlja Kakanj 4.014,81 KM
HIDAJET MUDROV, Dom zdravlja Tešanj, 3.939,88 KM
MIJO GRGIĆ, Dom zdravlja Usora 3.801,90 KM
EMIRA DRNDA-ČIČEKLIĆ, Dom zdravlja Maglaj, 3.668,70 KM
DŽEVAD ZEČIĆ, Univerzitet Zenica 3.657,25 KM
RASIM SKOMORAC, Kantonalna bolnica Zenica 3.631,14 KM
BAJRO TORLAK, Kantonalna bolnica Zenica 3.538,28 KM
BESIM PRNJAVORAC, Opća bolnica Tešanj 3.509,96 KM

Kompletan izvještaj donosimo u nastavku:



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno