Biznis

Deset kompanija dobilo certifikat 3834

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Deset kompanija dobilo certifikat 3834 – Deset kompanija iz metskog sektora prošlo je projekt certificiranja i uvođenja standarda kvalitete i sigurnosti kroz proces ISO 3834 certifikacije. Certifikacija procesa zavarivanja je preduvjet za kompanije metalskog sektora za izvoz na zahtjevno tržište Europske unije.

Nemanja Vasić, potpredsjednik VTK-a, kazao je da su ovaj projekt, kroz koji je obučeno devet inžinjera i pet tehnologa za zavarivanje metala, financirali VTK i kompanije sa 50 posto, a ostalih 50 posto je financirano kroz projekt GOLD.

Smatra da će ovim direktno povećati izvoz ovih kompanija koje su orijentirane na tržište EU, ali i regionalno tržište, te da je ovo samo početak u podršci izvoznih kompanija iz ovog sektora.

Saša Kotlica, ispred projekta lokalnog razvoja USAID/Sida GOLD projekta, kaže da je za lokalni razvoj veoma bitan razvoj privatnog sektora. “Metalska industrija je jedan od motora razvoja, te je iz tog razloga potrebno raditi na poboljšanju njenih kapaciteta, a certifikacija u skladu sa standardom 3834 je jedan od preduvjeta da bi kompanije uopće mogle izvoziti”, navela je ona.

Istaknula je da sve ovo pokazuje kako BiH ima domaće kapacitete te da ih samo treba iskoristiti. To pokazuje i ovaj projekt jer su kandidate za certifikciju pripremali domaći stručnjaci i institucije kao što je Institut za zavarivanje iz Tuzle.

Samed Smajlović, vlasnik kompanije Alumina iz Živinica, kaže da im je veoma dobro došla pomoć koju su dobili kroz ovaj projekt. Naime, ova kompanija se bavi proizvodnjom aluminijskih proizvoda, ali su shvatili da je tržište previše zasićeno sa istima te su odlučili nadopuniti svoju djelatnost sa proizvodnjom čeličnih konstrukcija. Smajlović smatra da tu postoje prilike za značajnije investicije. Naime, već su završili posao u Njemačkoj, a očekuju još projekata u ovoj oblasti.

Kompanija Fining iz Gračanice jedna je od kompanija koja je sudjelovala u ovom projektu.

Adnan Ahmetbegović, inžinjer zavarivanja u ovoj kompaniji je prošao obuku kroz ovaj projekt i kaže da im je to došlo u pravo vrijeme jer su imali problem sa izvozom na tržište Hrvatske. “U zadnjih šest mjeseci smo radili intezivno na dobivanju dva certifikata i to znaka CE i standarda 3834, koji je veoma važan za izvoz na europsko tržište”, navodi Ahmetbegović.

Nedžad Kadić, izvršni direktor kompanije Krivaja Metali iz Zavidovića, kaže da su imali projekt od dva milijuna KM za čiju realizaciju je preduvjet bio posjedovanje ovog standarda te je iz tog razloga veoma zadovoljan pomoći koju su dobili kroz ovaj projekt.

Fahrudin Joldić, direktor kompanije A&F iz Jajca, kaže da već duže vrijeme izvoze na tržište Njemačke, ali da su do sada imali sreću da im njihovi partneri nisu tražili taj standard. “Sada,  kada su formirali odjel za inovacije, pojavili su se kupci koji su nam tražili taj certifikat tako da su se i tog razloga odlučili za njegovo uvođenje”, naveo je on. Ističe da im je na ovaj način omogućeno povećanje proizvodnje i nova zapošljavanja.

Podsjetimo, 11 kompanija je sudjelovalo u projektu, a od toga je 10 certificirano. Osim navedenih, certifikat su dobili Bosna-S d.o.o.Sarajevo, GS-TMT Travnik, Femetall Zenica, Metalna industrija Prijedor, Monting Energetika Trebinje i Elmont iz Žepča.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno