Kultura

Zoro u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Proslavljeni umjetnički fotograf i pisac Zoran Filipović (1959, Brčko) gostuje u Zenici sa samostalnom izložbom pod nazivom “Alter Ego mobile digital photo art”.

Izložba se svečano otvara u utorak, 5. 12, u 19 sati u Gradskom muzeju Zenica. Ovo je jedinstvena prilika za sve zeničke ljubitelje vrhunske fotografije da prvi put vide uživo maestralne radove jednog od najvećih umjetničkih fotografa iz ovog dijela svijeta.

Planetarno poznat i nagrađivan, ovaj veliki fotograf imao je ove godine već dvije senzacionalne izložbe u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu i Mostaru predstavio se izložbom “1993”, uz premijernu najavu istoimene monografije od 288 stranica, što je ujedno nastavak izuzetno uspješne izložbe i monografske knjige “1991”. U orbitu svjetske slave lansirale su ga knjige fotografija i dnevničkih zapisa kojima dokumentira srpsku agresiju na Hrvatsku i BiH. Među najpoznatijima je “Sezona pakla – Sarajevo Anno Domini 1993”, u kojoj objektivom svog fotoaparata bilježi opsadu Sarajeva. Zahvaljujući pariškoj agenciji Magnum Photos, za koju Filipović tada radi pod pseudonimom Zoro, ove fotografije objavili su najveći svjetski mediji.

Zoro je planetarni brend. U Državnom arhivu u Zagrebu pohranjeno je 200.000 snimaka ovog kultnog majstora fotografije. Dobitnik je Nagrade Međunarodnog centra za mir u Sarajevu, priznanja koje se tradicionalno dodjeljuje za humanizam i doprinos borbi za ljudska prava i slobode. Filipović od 1978. živi i radi u Zagrebu. Samo za čitatelje Oslobođenja uoči izložbe u Zenici Zoran Filipović ističe: “Meni je svaki put drago kad mogu pokazati moj rad u rodnoj domovini BiH. Sad mi se, evo, pružila prilika da moje radove pokažem i u gradu Zenici, gdje dosad nikad nisam izlagao.” O tome što će se moći vidjeti na izložbi kaže: “Alter Ego, moje drugo ja, predstavlja moj odraz, moju sjenu na različitim površinama svijeta koji nas okružuje. To je svojevrsni nastavak moje samostalne izložbe Sjenografije u Galeriji studentskog centra u Zagrebu u travnju 1985. Izložba se sastojala od 22 istovjetna kadra kroz koja su prolazile isto sjene, zato su tematski ove dvije izložbe jako povezane. Specifičnost ove najnovije izložbe je u tome što je ona snimana mobitelom, sve fotografije koje će posjetitelji Gradskog muzeja u Zenici vidjeti nastale su pomoću mobitela. To je i poveznica s današnjim svijetom.”

Često izlaže u BiH, prati li koliko ljudi u BiH vole fotografski medij? “Pratim jako, naravno da me zanima sve što se događa u BiH i u Sarajevu posebno, glavnom gradu koji je središte kulturnog i društvenog života BiH. Vidim da ima izuzetnih fotografa, umjetnika velikog kalibra koje svakodnevno pratim na društvenim mrežama. Nedavno je i moj dragi prijatelj Milomir Kovačević Strašni imao izložbu u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu sa svojim novim opusom. Svaka takva izložba mojih kolega mene duboko intrigira i raduje, znači da fotografija živi.”

Autor: oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno