Kultura Zenica

FOTO: Održan 17. Festival sevdaha „Vranduk – Zenica 2023“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U organizaciji Udruženja „Biseri sevdaha“ iz Zenice, sinoć, 1. decembra 2023.godine, u Sali restorana Tapas, (Staro pozorišt u Zenici), održan je Festival sevdaha „Vranduk – Zenica 2023“.

I ove godine, Festival je bio revijalnog, a ne takmičarskog karaktera. Prisutni su mogli uživati u prelijepim interpretacijama onih mlađih, ali i u izvedbama doajena bh. sevdaha i sevdalinke.

Radi se o festivalu koji se do pojave korone održavao u Vranduku, na tvrđavi Vranduk, a onda je uslijedila mala pauza da bi se njegovo održavanje nastavilo, ali zbog nekih organizacionih poteškoća, ne na Vranduku, već u Starom pozorištu.

Kako je najavio prvi čovjek ovog udruženja „Biseri sevdaha“, Avdo Ismić, već naredne godine festival se sigurno vraća na Vranduk. U izjavi za medije ističe:

– Kroz ovaj festival je prošlo negdje oko 150 mladih izvođača sevdalinke. 15 izvođača sa Vranduka je nastupilo u regionalnom show-u Zvezde Granda, sedam od njih je bilo u finalu, a dvojica su pobjedila, Ibro Bublin i Nermin Handžić. To je jedan od velikih uspjeha za Grad Zenicu. Mi ćemo i dalje čuvati i baštiniti pjesmu sevdalinku, jer je to, ipak, naše blago, naše naslijeđe, tako da evo i večeras imamo jako dobre goste, Ferid Avdić, Said Jusić, Hasiba Agić i mislim da je publika uživala u pjesmi sevdalinci -, kazao je u izjavi za Zenicainfo.ba, Avdo Ismić, predsjednik Udruženja „Biseri sevdaha“.

Bio je ovo 17. po redu festival sevdalinke u organizaciji ovog udruženja, koji je bio revijalnog karaktera. Organizator za narednu godinu najavljuje povratak izvornog oblika festivala, a to je održavanje na Vranduku i to takmičarskog karaktera.

Generalni pokrovitelji ovogodišnjeg Festivala bili su Vlada Zeničko-dobojskog kantona, Ured premijera i Grad Zenica, a podršku održavanju Festivala su dali i Federalno ministarstvo kulture i sporta, kao i sponzori Almy i Almy transport, te medijski pokrovitelji RTVZE, Zenicablog i Naša riječ.

Tekst i foto

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno