Nogomet

ŽNK Čelik: katanac nakon 16 godina postojanja ili dizanje iz pepela?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ŽNK Čelik: katanac nakon 16 godina postojanja ili dizanje iz pepela?- Ženski nogometni klub (ŽNK) „Zenica 2006“ službeno je osnovan 23.11.2006.godine.

Na inicijativu ljubitelja ženskog nogometa u Zenici, na čelu sa Vahidom Mujčinović i tadašnjeg načelnika Zenice, rahmetli Huseina Smajlovića, da NK Čelik treba imati sestru, klub je preimenovan 2009.godine  iz ŽNK „Zenica 2006“ u ŽNK „Čelik“.

Cijelo vrijeme u klubu je bila trenerica i jedna od osnivača kluba, Vahida Mujčinović i jedna od ikona ženskog nogometa u Zenici. Dala je veliki doprinos, zajedno sa legendarnom Samirom Hurem i Ivanom Vlaić, u formiranju Premijer ženske nogometne lige, angažovanju žena kao sudija, trenera i delegata.

Klub je od osnivanja bio učesnik ligaškog takmičenja u BiH. Bio je član Prve Premijer lige BiH u sezoni 2013/2014, kao i druge sezone 2014/2015, kada je napustio Premijer ligu kao pretposljednji na tabeli.

Zadnjih sezona je član Prve lige FBiH i to od sezone 2015/2016 do sezone 2021/2022, kada u 11.kolu ne putuju na utakmicu u Bosansku Krupu kod ekipe ŽNK Željezničar i gube je par forfe sa 3:0. Od tada, napuštaju takmičenje i više se ne takmiče ni u drugom dijelu sezone 2021/2022.

O nastalim problemima u ŽNK Čelik objavili smo prilog 24.2.2022.godine na linku: https://www.zenicablog.com/jos-jedan-sportski-kolektiv-iz-zenice-pred-gasenjem/ .

A nakon 11 godina postojanja kluba, dana 25.11.2017.godine, objavili smo prilog na Zenicablogu o ŽNK Čelik, koji je nagovještavao ovo sadašnje stanje sa klubom, evo linka tog priloga: https://www.zenicablog.com/jedanaest-godina-znk-celik-iz-zenice/ .

Juče smo saznali da će ŽNK Čelik Zenica u subotu odraditi prvi trening na Kamberovića polju nakon istupanja iz lige. Kako saznajemo trenerske funkcije će obavljati v.d. predsjednica kluba, Vahida Mujčinović i Sumeja Bektaš.

Tim povodom zatražili smo izjavu Vahide Mujčinović, koju prenosimo u cjelosti i evo šta nam je kazala:

-Stanje kluba je gore od svakog početka, obzirom da je račun blokiran, na dugovanja idu kamate, ekipe apsulutno nema, pa je stanje baš haotično. Obzirom da klub postoji nepunih 16 godina, zaista bi ga bila šteta ugasiti. Klub ima svoju tradiciju  i izgrađen rejting, pa oni koji su optimistični i koji vole ovaj kolektivni sport, u fazi smo da krenemo ispočetka. Sada je najbitnije početi okupljati djevojčice i praviti ekipu za sljedeću sezonu kao i omasovljavanje mlađeg uzrasta. Zenica je Grad sporta i ima jako puno talenata i ne sumnjamo da ćemo napraviti ekipu do sljedeće sezone. Nadam se da ćemo imati snage i sportskog duha da istrajemo. Adis Bešić, Sumeja Bektaš i ja radit ćemo punom parom da klub dignemo na noge.

Očekujem i nadam se podršci Gradske Uprave, kao i Ministarstva za sport u Vladi ZDK- a , dok uistinu za razumjevanje možemo pohvaliti direktora sportskih terena g- dina Nedima Talića.

Takođe se nadam da će račun kluba biti brzo odblokiran, jer ako se to ne desi osporavat će naš rad i aktivnosti. Pozivam sve ljude dobre volje da pomognu u rješavanju klupskih problema. Pozivam da se djevojčice pridruže treninzima bez obzira na starosnu dob.

Pozivamo sve one koji hoće i žele da pomognu da se Čelik vrati u ligaško takmičenje da su dobrodošli. Zenica je grad i uvijek ima talenata i zainteresovanih roditelja i djevojčica za ovaj sport. Teško će biti vratiti klub na noge i treba vremena da se napravi ekipa. U potrazi smo za investitorom na duži period, gdje bi u budućnosti bili stabilan klub -, izjavila je Mujčinović.

Inače, „zenički sport već godinama se nalazi u strahovitom padu, klubovi su na izdisaju ili su ugašeni, ponos grada, NK Čelik, nalazi se u trećem rangu takmičenja, dok je OKK Čelik nedavno izbačen iz lige zbog finansijskih problema. Sve je to posljedica lošeg sistema, odnosno vođenja klubova i ne brige gradskih i kantonalnih vlasti za sportom. Nakon nepunih 16 godina postojanja još jedan klub u Zenici (ŽNK Čelik, nap.a.) nalazi se pred gašenjem“ -, izvod je iz priloga od 24.2.2022.godine,, autora D.Kurbegovića.

E.Imamović

Foto arhiva

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno