Nogomet

Jedanaest godina ŽNK Čelik iz Zenice

Prije 11 godina, 23.11.2006.godine, službeno je osnovan ženski nogometni klub (ŽNK) „Zenica 2006“.
Na inicijativu ljubitelja ženskog nogometa u Zenici. i tadašnjeg načelnika Zenice, rahmetli Huseina Smajlovića, da NK Čelik treba imati sestru, klub je preimenovan 2009.godine iz ŽNK „Zenica 2006“ u ŽNK „Čelik“.
Cijelo vrijeme u klubu je trenerica i jedna od osnivača kluba, Vahida Mujčinović i jedna od ikona ženskog nogometa u Zenici.
Klub je od osnivanja do danas učesnik ligaškog takmičenja u BiH. Bio je član Prve Premijer lige BiH u sezoni 2013/2014, kao i druge sezone 2014/2015, kada je napustio Premijer ligu kao pretposljednji na tabeli.
Zadnje tri sezone je član Prve lige FBiH (2015/2016, 2016/2017, te trenutne sezone 2017/2018), gdje na polusezoni zauzimaju 4.mjesto na tabeli sa omjerom pobjeda i poraza 4/3 i 12 bodova.

Klub je bio organizator 8 malonogometnih turnira i jedan u velikom nogometu.
Kako kažu u klubu, kao i sve u životu, imali su uspone i padove, a čega će se najviše sjećati:
-Prva generacija igračica imala je, gotovo sedam godina, samo jednu garnituru dresova,
-za sedam godina posjedovale su svega osam lopti i to lošeg kvaliteta.
Kroz klub su prošle mnoge djevojke koje su sada u nekim drugim klubovima, a neke su postale i majke tj stupile su u bračnu zajednicu.
U klubu nisu imali dovoljnu podršku i razumjevanje, naročito u zadnjem periodu, vlasti i društvene zajednice, kazali su nam u klubu.

Treneri u klubu bili su Vahida Mujčinović, Rasim Bilčević, Džana Đordić, Arijana Puljić, koja je 5 godina bila igračica i trenerica. Iznjedrili su dobre golmane, Arnelu Begić, Arnelu Šabanović i Sedinu Mujčinović, te uspješne nogometašice: Arijana Puljić, Sumeja Bektaš, Lejla Koluh, Lara Ganić…i kako rekoše najvjerniju u klubu Safetu Kavaz.
U klubu su angažovani, gotovo volonterski, fizioterapeut Dario Kadrić i dr. Fuada Suljić Beganović.

Gotovo 8 godina, od 2007-2015. bila je generacija uspješnih djevojaka, iz kluba su nam dali njihova imena:
Arijana Puljić, Safeta Kavaz, Lejla Koluh, Šejla Skeledžija, Sumeja Bektaš, Nermana Kablar, Admira Fetić, Ulmija Lužić, Merima Šabić, Mirela Bilčević, Irma Abaz, Sedina Mujčinović, Merima Gradinović, Berina Kobilica, Sandra Bencun, Adisa Vazda, Kanita Devoli, Medina Tuka, Arnela Šabanović, Arnela Begić, Ajla Pašalić i Aida Halać, Merita Mehanović (2014.god.), Martina Mandir i Belma Hrvić (dvije sezone 2009 i 2010)…
Usput da kažemo da klub ima jednu tradiciju da igraju trening utakmicu kada padne prvi snijeg. Za ovu zimu planirana je utakmica između trenutnih igračica i prethodne generacije.

-Kriza u klubu proteže se godinama, jer nema dovoljne finansijske podrške. Hoće li nakon toliko godina u Zenici opstati ženski nogomet, pokazat će vrijeme, a kriza je na vrhuncu-, kažu u ŽNK Čelik. Kako rekoše, borit će se do zadnjeg atoma snage.
Na kraju, predsjednica i trenerica u klubu, Vahida Mujčinović, kaže nam da je pred povlačenjem iz kluba i dosta narušenog zdravlja, te poziva zainteresovane, koji to žele, da preuzmu klub da ne dođe do gašenja kluba.
Sretan ti 11.rođendan ŽNK Čelik Zenica.

E.Imamović, Foto E.Imamović/ŽNK Čelik

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem