Biznis

Zlatno sarajevsko jutro uz pravu bosansku kafu

Zlatno sarajevsko jutro uz pravu bosansku kafu  – Drugog dana Sarajevo Film Festivala, u subotu 17. augusta gosti, posjetioci i građani, imat će priliku probati pravu bosansku kafu iz najveće džezve na svijetu. Vispakova Guinnessova džezva bit će postavljena na Baščaršiji (kod Sebilja) od 8 sati ujutro.

Uz Zlatnu džezvu, sve posjetioce očekuje zabava, druženje i tradicionalna bosanska sevdalinka. Ćejf ispijanja prave bosanske kafe trajat će cijeli dan, uz mnogo iznenađenja.

Pozivamo sve goste, stanovnike Sarajeva i turiste da posjete Baščaršijski trg i uživaju u ovoj pravoj bosanskoj priči.

Vispakova džinovska džezva obilježila je krajem jula u okviru Skokova sa Starog Mosta 15 godina od kako je iskovana upravo na Baščaršiji u radnji sarajevskog kujundžije Nasira Jabučara. Za jedno punjenje džinovske džezve potrebno je oko 65 kilograma kafe, od čega se pripremi 650 litara, tj. 8.000 fildžana ovog omiljenog napitka. Da ova džezva “baci ključ” kao i svaka druga bosanska džezva, potrebno je sat vremena.

Vispakova najveća džezva na svijetu postala je neka vrsta zaštitnog znaka tradicije naroda Bosne i Hercegovine, iz koje znatiželjnici širom svijeta žele probati kafu koja se «peče» i koja ima tri imena ali iste poruke – ćejfa, meraka, poštovanja i zajedništva.

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem