Biznis Zenica

ZEPS se vraća u Zenicu nakon pet godina: Zbog čega je bila pauza i šta očekivati?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenički privredni sajam ZEPS nakon pet godina pauze ponovo će otvoriti svoja vrata. Jedan od najznačajnijih događaja u privrednom životu Bosne i Hercegovine za 30. godišnjicu na istoj lokaciji okupit će veliki broj izlagača od 1. do 5. oktobra.

Posljednje izdanje ZEPS-a održano je 2018. godine, ali privredni sajam koji je počeo još 90-ih godina povodom svoje 30. godišnjice, kako najavljuju organizatori, okupit će strane i domaće privrednike i zasijati kao nikada do sada.

ZEPS je ujedno bio i najveći sajam međunarodnog karaktera u Bosni i Hercegovini i s najdužom tradicijom, a omjer sudjelovanja domaćih izlagača je fascinantnih 55% naspram 45% stranih izlagača.

Do sada je sajam okupio čak 12.122 izlagača uz impresivnu posjećenost od blizu 1,5 miliona posjetilaca čime je potvrđen njegov status ključnog događaja u Bosni i Hercegovini za unaprjeđenje ekonomskog rasta i razvoja i jačanja međunarodne ekonomske saradnje.

Sva ta uspješna priča zaustavljena je 2018. godine kada je Vedad Šestić, tadašnji direktor ZEPS-a, kazao da sajam nema adekvatne podrške.

“Puno toga ima što se u ZEPS-u može popraviti, ali Tešanj, Gračanica i Lukavac imaju podršku općine i nemaju naknade za korištenje prostora. Gračanica dobije 100.000 KM od općine, Lukavac 40.000 KM, mi nemamo podršku, a sve troškove, od prostora do angažovanja Hitne pomoći, policije i druge troškove moramo platiti”, kazao je tada Šestić te dodao da Gradska uprava Zenice nije iskazala interes u zajedničkoj organizaciji ZEPS-a, a mogućnost ekonomske stabilnosti dobili su od određenih ljudi iz Sarajeva koji su im ponudili podršku ako sajam presele u glavni grad BiH.

Ipak, ZEPS nije prešao u Sarajevo, već se vratio u Zenicu.

“Očekuje se da će ovogodišnji ZEPS biti još veći i uspješniji nego prijašnji, te da će donijeti nove poslovne prilike i prosperitet zajednici. Zenica ponovno postaje epicentar privrednih dešavanja, dok ZEPS ostaje sinonim za inovaciju, poslovnu saradnju i napredak”, poručili su iz organizacionog odbora te dodali da će na raspolaganju svim izlagačima biti više od 20.000 kvadratnih metara prostora u administrativnom centru kantona koji slovi za kičmu razvoja cijele BiH.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno