Zenica

FOTO: Hafiska mukabela u Čaršijskoj džamiji, Mukabela koja ima kontinuitet, kvalitet i kvantitet

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U nedjelju, 10. marta 2024. godine, u svim džematima na području Medžlisa Islamske zajednice Zenica u sklopu ramazanskih aktivnostima započelo je učenje mukabele, a tradicionalna hafiska mukabela u Čaršijskoj džamiji započela je poslije ikindije-namaza.

Prije početka mukabele, mnogobrojnim vjernicima koji slušaju učenje Časnog Kur’ana obratio se imam Čaršijske džamije hafiz mr. Enes ef. Beganović koji je poselamio prisutne i zaželio im mubarek ramazanske dane, te pozvao glavnog imama mr. Sumedin ef. Kobilicu da se obrati.

Glavni imam je poselamio prisutne, posebno hafize, te je u ime Muftijstva zeničkog, muftije hafiza dr. Mevludin ef. Dizdarevića i Medžlisa Zenica čestitao ramazanske dane sa dovom Uzvišenom Allahu da svima podari zdravlja kako bismo dane posta i mubarek ramazanske noći iskoristili za ibadete. “Hafiska dova Medžlisa Islamske zajednice Zenica ima svoju kontinuitet, kvalitet i vidjevši veliki broj vas koji slušate i pratite mukabelu, ima i svoj kvantetet. Kontinuitet ima jer hafiz dr. Mehtić u svojoj knjizi “Sloboda robije” spominje da se hafiska mukabela u Zenici počela učiti 1983. godine kada su učači bili hafiz Mehtić, hafiz Subašić i dvojica hafiza iz Makedonije. I od tada pa do danas, punih 41 godinu njen kontinuitet nije prekidan” – rekao je glavni imama.

Govoreći o kvalitetu, spomenuo je da su se za potrebe učenja hafiske mukabele nekada morali angažovati gosti iz drugih država, dok danas samo od 77 uposlenih imama, deset je hafiza. Devet imama-hafiza će učiti mukabelu, dok je hafiz Sulejman ef. Rafuna ove godine zbog zdravstvenih razloga spriječen da bude učač. “Neki od prisutnih hafiza, mukabelu uče više od 30 godina što ima svoju posebnu kvalitativnu težinu. Hafiz Beganović mukabelu uči od ‘90 godine, hafiz Šahinović od ‘93, hafiz Čajlaković od ‘87 godine sa prekidom, pa je nastavio ‘97 godine. Kvantitet ovoj mukabeli dajete upravo vi, braćo i sestre koji vijerno bdijete nad ovom lijepo praksom nas Bošnjaka. S toga vam se zahvaljujemo na prisustvu mukabeli, zahvaljujem vam se i što godinama pratete mukabelu i slušate njeno učenje, te molim Uzvišenog Allaha da vas za to nagradi” – poručio je glavni imama, a nakon čega su hafizi počeli za učenjem prvog džuma Časnog Kur’ana.

Hafisku mukabelu će ove godine učiti: hafiz mr. Enes ef. Beganović, hafiz Husejn ef. Čajlaković, hafiz Sead ef. Šahinović, hafiz Zehrid ef. Rešić, hafiz Amir ef. Kaknjo, hafiz Fahir ef. Arnaut, hafiz Ishak ef. Efendić, hafiz Muhamed ef. Kolić, hafiz Nihad ef. Podžić i Nermin ef. MalagićStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno