Sudske klupe

Ženinom glavom udarao o zid – Tužilaštvo u Zenici podiglo tri optužnice protiv nasilnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na području FBiH u periodu januar – juni 2022. policiji je, prema statistici FUP-a, prijavljeno 425 slučajeva nasilja u porodici, te su uhapšene 232 osobe.

TRI OPTUŽNICE

Prema podacima nevladinih organizacija koje vode sigurne kuće, u 2020. godini u odnosu na 2019. prijavljeno nasilje nad ženama je povećano za skoro 50 posto.

Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova u BiH, svaka treća žena je žrtva nasilja, a svaka druga starija od 15 godina doživjela je neki oblik psihičkog, ekonomskog ili fizičkog maltretiranja. Najčešći počinioci nasilja su intimni muški partneri. U prilog tome govore i podaci prvostepenih sudova u BiH koji u 96 posto slučajeva bilježe muškarce kao počinioce nasilja.

Tužilaštvo u Zenici podiglo je tri optužnice protiv nasilnika u Zenici i Kaknju. Nasilništva u porodici počinjena su tokom juna i jula ove godine. U sva tri slučaja nasilnici su bili muškarci, a žrtve nasilja žene i djeca.

Tako su u julu policiji prijavljeni A. E. (1987) iz Kaknja i Ž. R. (1953) iz Zenice. U jednom slučaju A. E. je 9. jula u pijanom stanju napao suprugu A. M. Po dolasku kući on je počeo vrijeđati ženu i prijetiti joj da će je ubiti. Zatim je A. M. ošamario, nakon čega je ona zajedno sa troje maloljetne djece napustila kuću u koju se vratila nakon što je A. E. zaspao. U jutarnjim satima A. E. je nastavio da pije alkohol i da prijeti supruzi, nakon čega ju je ponovno fizički napao zadavši joj udarac šakom ispod rebara. A. M. je ponovo sa djecom pobjegla iz kuće.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno