Sudske klupe

Lažne usluge pri dobivanju vize: Prevarantice građanima BiH uzele 140.000 dolara

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ajša Ramić iz Visokog i Merjem Mirsada Veladžić sa Floride obećale su desetinama bh. građana lagan put do američke vize. Uzele su im oko 140 hiljada dolara, a dale lažnu nadu i falsifikovane dokumente.

Mjesecima su žena iz Visokog i njena partnerica s Floride u SAD-u vrebale žrtve iz BiH preko Facebook oglasa, čak i snimljenog video zapisa u kojemu su, predstavljajući se lažno kao saradnice američke ambasade u Sarajevu, nudile mogućnost laganog dobivanja američke vize, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Za svoje “usluge” naplaćivale su po 5000 dolara za posredovanje u ugovaranju razgovora u američkj ambasadi u Sarajevu za dobivanje useljeničke vize.

Zahvalni na prilici i s nadom u novi početak 36 porodica je potpisalo  ugovore o saradnji s ‘posrednicama’ uvjereni da iza njih stoji ambasada SAD-a.

Klijentima su izdavale krivotvorene dokumente, a s ambasadom SAD-a u BiH nisu imale nikakva kontakta.

Članovi 14 porodica s kojima su novinari CIN-a razgovarali kažu da im je saradnja s ovim ženama donijela razočaranje i sramotu.

“Izvisili smo, prevareni smo”, kaže Džemal Filan, koji neuspješno pokušava vratiti novac koji je uplatio kako bi svojeg bratića doveo u obećanu zemlju.

Žepčanka se doselila u Jacksonville na Floridi 2017. Uz posao u tvornici od 2018. godine osnovala je administrativni servis za prevođenje i pomoć starijim sugrađanima koji se nisu dobro snalazili u američkom administrativnom sistemu. U proljeće ove godine povezala se s mladom pravnicom iz Visokog. Tada su dogovorile biznis s izdavanjem lažnih viza za SAD.

Iz američke ambasade u Sarajevu su objasnili kako ne postoji posredništvo s izdavanjem useljeničkih viza, nego da svatko može online utvrditi kako se aplicirati može jedino osobno.

“Ne radimo ni s kakvom vanjskom strankom, odnosno agentom posrednikom”, rekao je konzul Martin Thomen. Objasnio jer da aplikanti ne plaćaju unaprijed izdavanje vize.

Nakon što su doznali za prijave djelatnici američke ambasade sredinom godine prijavili su prijevaru vlastima u BiH i u SAD-u.

Tužiteljstvo sa sjedištem u Zenici je tokom augusta saslušalo Ajšu Ramić zbog prevara.

Više detalja o ovoj priči pronađite na OVOM LINKU.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno